Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Θέλουν να μας επιβάλουν σχέδιο χειρότερο από το Ανάν

Νικόλας Παπαδόπουλος: Η Έκθεση του Γ.Γ. είναι χειρότερη και από την επιστολή Έρογλου

Συνέντευξη στον Σωτήρη Μιχαήλ

Η σιωπή σημαίνει συνενοχή. Γιατί η κυπριακή κυβέρνηση δεν αντέδρασε και γιατί δεν καταδίκασε την τελευταία έκθεση του γενικού γραμματέα και αφήνει τα πράγματα να κυλούν παραμένοντας σαν απλοί θεατές; Γιατί δεν αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ώστε ν’ αποτρέψουμε αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις;

Εκτιμά ότι το Κυπριακό βρίσκεται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων 35 χρόνων. Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος τονίζει ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ με τη δική μας συναίνεση, μας οδηγεί σε μια διεθνή διάσκεψη, στην οποία θα επιδιώκουν να επιβάλουν στον κυπριακό λαό ένα σχέδιο χειρότερο από το σχέδιο Ανάν. Ο κ. Παπαδόπουλος ασκεί έντονη κριτική για τους χειρισμούς στο Κυπριακό και ζητά μια νέα διεκδικητική πολιτική. Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ δίδει τη δική του ερμηνεία για τις δημοσκοπήσεις με τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος και ακόμα υπογραμμίζει ότι τελευταία, τα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ έχουν αδρανήσει.

Ο Ν. Παπαδόπουλος τονίζει πως «εάν κάποιοι πιστεύουν ότι κάτω από τέτοιες πιέσεις θα επιτύχουμε μια λύση καλύτερη από το σχέδιο Ανάν, είναι γελασμένοι. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι είτε το αδιέξοδο είτε μια λύση πολύ χειρότερη του σχεδίου Ανάν».

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Διχοτόμηση ή Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία;

Του Γιώργου Λιλλήκα

Το πλέον προβεβλημένο, σε βαθμό τετριμμένου, δίλημμα που τίθεται στο λαό είναι: «Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία ή Διχοτόμηση». Ασφαλώς κανένας από αυτούς που προσφεύγουν σ’ αυτό το δίλημμα - εκβιασμό, δεν μπαίνει στον κόπο να μας πει, τι σημαίνει Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία όχι θεωρητικά, αλλά συγκεκριμένα, με βάση τα όσα συζητούνται ή και έχουν συμφωνηθεί. Να μας εξηγήσει ποιο θα είναι το περιεχόμενο της υπό διαπραγμάτευσιν λύσης.

Η διχοτόμηση λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουμε τι είναι. Είναι ο διαχωρισμός του λαού στα δύο, ο διαμελισμός του εδάφους, η παράνομη παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στη γη μας, είναι η συνέχιση της προσφυγιάς, η αύξηση του αριθμού των εποίκων, κ.λπ. Όλα αυτά τα βιώνουμε από το 1974 και εντεύθεν, και θεωρούμε ότι αυτή η κατάσταση είναι άδικη και απαράδεκτη.

Για 36 χρόνια αγωνιζόμαστε, για να ανατρέψουμε αυτά τα δεδομένα της διχοτόμησης. Κύριο όπλο στον αγώνα μας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος του ΟΗΕ, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι το Κράτος μας που τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης.

Η λύση που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία οραματίζονται οδηγεί σε επανένωση του λαού, των εδαφών και των θεσμών, ή πρόκειται για μιαν άλλη μορφή διχοτόμησης, με νομιμοποιημένο καθεστώς; Ποιο από τα δεδομένα και χαρακτηριστικά της διχοτόμησης ανατρέπει η υπό διαπραγμάτευσιν λύση; Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της λύσης που διαπραγματευόμαστε;