Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Θέλουν να μας επιβάλουν σχέδιο χειρότερο από το Ανάν

Νικόλας Παπαδόπουλος: Η Έκθεση του Γ.Γ. είναι χειρότερη και από την επιστολή Έρογλου

Συνέντευξη στον Σωτήρη Μιχαήλ

Η σιωπή σημαίνει συνενοχή. Γιατί η κυπριακή κυβέρνηση δεν αντέδρασε και γιατί δεν καταδίκασε την τελευταία έκθεση του γενικού γραμματέα και αφήνει τα πράγματα να κυλούν παραμένοντας σαν απλοί θεατές; Γιατί δεν αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ώστε ν’ αποτρέψουμε αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις;

Εκτιμά ότι το Κυπριακό βρίσκεται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων 35 χρόνων. Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος τονίζει ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ με τη δική μας συναίνεση, μας οδηγεί σε μια διεθνή διάσκεψη, στην οποία θα επιδιώκουν να επιβάλουν στον κυπριακό λαό ένα σχέδιο χειρότερο από το σχέδιο Ανάν. Ο κ. Παπαδόπουλος ασκεί έντονη κριτική για τους χειρισμούς στο Κυπριακό και ζητά μια νέα διεκδικητική πολιτική. Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ δίδει τη δική του ερμηνεία για τις δημοσκοπήσεις με τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος και ακόμα υπογραμμίζει ότι τελευταία, τα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ έχουν αδρανήσει.

Ο Ν. Παπαδόπουλος τονίζει πως «εάν κάποιοι πιστεύουν ότι κάτω από τέτοιες πιέσεις θα επιτύχουμε μια λύση καλύτερη από το σχέδιο Ανάν, είναι γελασμένοι. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι είτε το αδιέξοδο είτε μια λύση πολύ χειρότερη του σχεδίου Ανάν».


-Επαναρχίζουν οι συνομιλίες αλλά δεν υπάρχει αποδεκτή συμφωνημένη βάση μεταξύ των δυο πλευρών; 
-Δυστυχώς το ΔΗΚΟ δικαιώνεται. Εδώ και 19 μήνες διακηρύττουμε ότι δεν είναι ξεκάθαρη η βάση των διαπραγματεύσεων, ένα γεγονός που καταθέσαμε ξανά στην πολυήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Είχαμε πει πολλές φορές ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάμει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι να ξεκαθαρίσει τη βάση των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Ταλάτ επειδή πρόβαλλε ένα επικοινωνιακό προσωπείο, κατάφερνε να ξεπερνά αυτές τις ασάφειες και ν’ αποκρύβει το γεγονός ότι υπάρχει διάσταση απόψεων. Τώρα όμως ο κ. Έρογλου προβάλλει τις πάγιες και αδιάλλακτες θέσεις της Τουρκίας και τις δικές του με αποτέλεσμα να φαίνονται τα πράγματα. Συνεπώς είναι η ώρα να ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς προσπαθήσαμε και πάλι να ξεπεράσουμε το πρόβλημα εκδίδοντας ένα ασαφές και γενικό ανακοινωθέν και στέλνοντας το μήνυμα πως όλα βαίνουν καλώς αποενοχοποιώντας έτσι την Τουρκία.


-Το χειρότερο είναι ότι ο κ. Έρογλου δεν αποδέχεται συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν. Στην επιστολή του προς τον γ.γ. του ΟΗΕ μιλά για δυο χωριστές δημοκρατίες, ενώ ζητά οπωσδήποτε τις εγγυήσεις των μητέρων πατρίδων. Από την άλλη ο γενικός γραμματέας μας βάζει ουσιαστικά ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα λύσης.
-Ο γ.γ. του ΟΗΕ μας έβαλε χρονοδιάγραμμα με την τελευταία έκθεσή του και αυτό έγινε με τη σιωπηρή ανοχή της δικής μας πλευράς. Εκτιμώ ακόμα ότι η τελευταία έκτακτη έκθεση του γενικού γραμματέα είναι χειρότερη και από την επιστολή Έρογλου. Γιατί ο κ. Έρογλου προωθεί τις πάγιες τουρκικές θέσεις, δηλαδή την πολιτική της Άγκυρας για δυο κράτη. Ο γενικός γραμματέας όμως ο οποίος είναι θεματοφύλακας της διαδικασίας και έπρεπε να ήταν ένας ουδέτερος και ανεξάρτητος διαμεσολαβητής, με την τελευταία του έκθεση έχει κατοχυρώσει όλες τις υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς, με αποτέλεσμα ν’ αποτελούν επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επίσης καθόρισε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για διεθνή διάσκεψη μέχρι το τέλος του χρόνου. Συνεπώς προχωρούμε σε μια διεθνή διάσκεψη, έτσι ώστε η μικρή Κύπρος να καθήσει δίπλα από την αποδυναμωμένη οικονομικά Ελλάδα, ενώ απέναντί μας θα βρίσκεται η διεθνής κοινότητα, θα είναι η Τουρκία, η Αγγλία, η Αμερική, το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Διερωτάται κανένας πως μέσα από αυτό το πλαίσιο και κάτω από αφόρητες πιέσεις θα διαπραγματευθούμε πάνω σε μια ασαφή βάση. Και με τις υποχωρήσεις μας καταγραμμένες στην έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Εάν κάποιοι πιστεύουν ότι κάτω από τέτοιες πιέσεις θα επιτύχουμε μια λύση καλύτερη από το σχέδιο Ανάν, είναι γελασμένοι. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι είτε το αδιέξοδο είτε μια λύση πολύ χειρότερη του σχεδίου Ανάν


-Τότε πώς θα λύσουμε το πρόβλημα όταν μάλιστα γνωρίζουμε εκ των προτέρων και τις αδιάλλακτες θέσεις του κ. Έρογλου;
-Όταν ο γενικός γραμματέας λέει ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα πάμε σε διεθνή διάσκεψη και δεν αντιδρά η δική μας πλευρά, τι σημαίνει; Η σιωπή σημαίνει συνενοχή. Γιατί η κυπριακή κυβέρνηση δεν αντέδρασε και γιατί δεν καταδίκασε την τελευταία έκθεση του γενικού γραμματέα και αφήνει τα πράγματα να κυλούν παραμένοντας σαν απλοί θεατές; Γιατί δεν αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ώστε ν’ αποτρέψουμε αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις;


-Τι αξιολόγηση κάνετε για τη σημερινή φάση του Κυπριακού;
-Βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο των 35 χρόνων. Καταντήσαμε να πολεμούμε για τις υποχωρήσεις μας και για ένα ασαφές πλαίσιο, όπως και μια βάση διαπραγματεύσεων, την οποία ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έχει διαφοροποιήσει από τις πάγιες θέσεις μας. Με την εναρκτήρια του δήλωση ανέφερε ότι η βάση των διαπραγματεύσεων είναι οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών, για τις οποίες συμφώνησαν τα δυο μέρη. Δηλαδή ο δικός μας διαπραγματευτής και εκείνος της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ας μας εξηγήσουν όμως οι διαπραγματευτές μας ποιες είναι οι παράμετροι που έχουμε συμφωνήσει. Γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών ήταν κωδικός για το Σχέδιο Ανάν. Δηλαδή έχουμε τώρα συμφωνήσει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι η βάση των διαπραγματεύσεων είναι το Σχέδιο Ανάν; Εάν δεν είναι το Σχέδιο Ανάν ποιες είναι αυτές οι παράμετροι; Δυστυχώς κατοχύρωσαν τις δικές μας υποχωρήσεις, τις οποίες μετέτρεψαν σε επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ, ενώ από την άλλη έχουμε μια ασαφή διαδικασία και μια ασαφή βάση διαπραγματεύσεων που επιτρέπουν στην άλλη πλευρά να επαναφέρουν πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν με την έγκριση του γενικού γραμματέα. Έχουμε επίσης χάσει τα ερείσματά μας στην Ευρώπη, αφού ξεπεράσαμε το τελευταίο ορόσημο του Δεκεμβρίου χωρίς να επιβληθούν οποιεσδήποτε κυρώσεις στην Τουρκία και τώρα προχωρούμε σε μια διεθνή διάσκεψη. Έτσι όλες οι πιέσεις θα επικεντρωθούν πάνω μας. Είμαστε σε πολύ χειρότερη θέση από το 2004 όταν μας πίεζε η διεθνής κοινότητα ν’ αποδεχθούμε το Σχέδιο Ανάν πριν από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εκτιμώντας την κατάσταση με αυτά που βλέπουμε σήμερα, είτε θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο με καταστροφικές συνέπειες για τη δική μας πλευρά, είτε σε μια κακή λύση που θα είναι αποτέλεσμα έντονων πιέσεων.
Και όταν λέω λύση εννοώ παρόμοια ή ακόμα χειρότερη από το Σχέδιο Ανάν, δηλαδή μια λύση συνομοσπονδίας.


-Το ΔΗΚΟ που είναι και συνέταιρος στην κυβέρνηση, θα αρκείται να καταθέτει διαφοροποιημένες απόψεις; Θα περιμένει να επιβληθεί στο λαό μια κακή λύση, όπως έχετε υπογραμμίσει πιο πάνω;
-Εμείς λέμε ότι πρέπει να κατανοήσουμε τις ευθύνες μας και ν’ αλλάξουμε τακτική και στρατηγική ώστε να μη βρεθούμε ξανά μπροστά από εφιαλτικά αδιέξοδα. Το ΔΗΚΟ έχει ξεκαθαρίσει ότι παρά το γεγονός πως στηρίζει την κυβέρνηση Χριστόφια, δεν σημαίνει ότι συμφωνεί σε όλα, ιδιαίτερα στο εθνικό θέμα. Θα συνεχίσουμε να διαχωρίζουμε τη θέση μας εκεί και όπου μας επιβάλλει η εθνική συνείδηση.


Εάν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα θα τιμωρηθούμε

-Μέσα από αυτές τις πολιτικές εξελίξεις οι δημοσκοπήσεις δίδουν στο ΔΗΚΟ πολύ χαμηλά ποσοστά. Πού οφείλεται αυτό το πράγμα; 
-Εδώ θα έλεγα ότι είναι καθήκον της κάθε ηγεσίας να διαπιστώσει εάν υπάρχουν προβλήματα στην εκλογική βάση του κόμματος και να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις.
Εάν μου δοθεί η ευκαιρία θα καταθέσω τις απόψεις μου στα συλλογικά όργανα του κόμματος. Και δική μου διαπίστωση είναι ότι το ΔΗΚΟ αντιμετωπίζει πρόβλημα αξιοπιστίας και ισχυρές αντιδράσεις στην εκλογική του βάση, γιατί στην ουσία υποστηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ διαφωνούμε έντονα με τους δικούς του χειρισμούς στο Κυπριακό.
Εάν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα θα τιμωρηθούμε στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.


Τα συλλογικά όργανα πρέπει να συνεδριάζουν σε τακτικά διαστήματα

-Έχετε ζητήσει συζήτηση αυτών των πολύ σοβαρών θεμάτων από τα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ;
-Και εγώ και άλλοι συναγωνιστές ζητήσαμε σύγκλιση των συλλογικών οργάνων του κόμματος με σκοπό τη συζήτηση όλων των δυσάρεστων εξελίξεων, ώστε να βοηθηθεί ο τόπος μας να βγει από τα αδιέξοδα. Δυστυχώς και εδώ θέλω να διατυπώσω τη δική μου κριτική, τα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ έχουν αδρανήσει. Πιστεύουμε ότι τα συλλογικά όργανα πρέπει να συνέρχονται σε πιο τακτά διαστήματα. Πρέπει να συζητήσουμε όχι μόνο το Κυπριακό, αλλά και τα θέματα της οικονομίας.


Δεν θα σιωπήσουμε όσοι διαφωνούμε εντός του ΔΗΚΟ

-Τα τελευταία γεγονότα δεν επαναφέρουν και πάλι θέμα διακοπής της συνεργασίας; 
-Αυτά έχουν απαντηθεί από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Κάποιοι από εμάς είχαμε διαφορετικές απόψεις, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Το κόμμα αποφάσισε και η απόφαση είναι σεβαστή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα σιωπήσουμε. Σε καμιά περίπτωση δεν θα σιωπήσουν τα στελέχη και οι αξιωματούχοι του ΔΗΚΟ και θα συνεχίσουν να εκφράζουν τις πάγιες και διαχρονικές θέσεις του κόμματος. Αυτό αναμένει από εμάς ο δηκοϊκός κόσμος και ευρύτερα η κοινωνία. Κάτω από αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις ο ρόλος του ΔΗΚΟ έχει καταστεί ακόμα πιο σημαντικός. Πρέπει να διατυπώνουμε με σαφήνεια και καθαρότητα τις θέσεις μας, γιατί οι εξελίξεις μας δικαιώνουν και η πορεία του Κυπριακού θα μας οδηγήσει σε νέες κακοτοπιές. Επομένως το ΔΗΚΟ πρέπει να είναι παρόν για να δώσει συνέχεια στους εθνικούς μας αγώνες.
Τα προβλήματά μας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγαλύτερα από τους χειρισμούς που θα κάμει το ΔΗΚΟ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Προχωρούμε στην επιβολή ενός χειρότερου σχεδίου από το Ανάν μέχρι το τέλος του χρόνου. Συνεπώς όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει ν’ αναλογισθούν τις πολιτικές τους ευθύνες, ώστε να βρούμε τρόπους ν’ αποτρέψουμε αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη για την πλευρά μας.
Εδώ και τώρα πρέπει ν’ αναληφθούν πρωτοβουλίες για να βγούμε από τα αδιέξοδα. Να σταματήσει η πολιτική των υποχωρήσεων και να ξεκινήσει ξανά η πολιτική των διεκδικήσεων.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος", 6/6/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου