Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Έτσι έκοψεν ο νους του

Του Άριστου Μιχαηλίδη

ΑΚΟΥΓΑΜΕ προχτές τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Στέλιο Ιερωνυμίδη, σε μια συζήτηση στο ΡΙΚ και είχαμε την εντύπωση ότι προσπαθούσε να μας κάνει να πιστέψουμε ότι ζούσαμε κάπου αλλού όλους τους προηγούμενους μήνες και ότι αυτός ξέρει κι όλοι οι υπόλοιποι βρισκόμαστε σε κατάσταση αφασίας. Όλοι, λίγο-πολύ, μπορεί κάποτε να απευθύνονται στο λαό και να θέλουν να κάνουν το άσπρο μαύρο σαν να απευθύνονται σε άνοες, αλλά ο κ. Ιερωνυμίδης ήταν ενοχλητικός και λόγω περιεχομένου. Πήρε το ύφος της διάνοιας και έλεγε στον κυπριακό λαό ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας απέσυρε την πρόταση του για παραμονή 50.000 εποίκων μετά από υπόδειξη του κ. Καρογιάν και (εννοούσε) γι΄ αυτό το ΔΗΚΟ βρίσκεται στην κυβέρνηση, για να κάνει τέτοιες παρεμβάσεις και να σώζει τον τόπο. Από ποιον να τον σώζει; Μα, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό ήταν το συμπέρασμα. Ότι δηλαδή ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάνει λάθη και καταστροφικές προτάσεις και το ΔΗΚΟ βρίσκεται δίπλα του για να τον διορθώνει και να σώζει τον τόπο. Πέρα από αυτή τη φιλοσοφία, την προσβλητικότατη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που δεν είναι καινούργια (αυτό λένε από καιρό ο πρόεδρος και στελέχη του ΔΗΚΟ) ο κ. Ιερωνυμίδης, επέμενε ότι στις προτάσεις για το περιουσιακό ο κ. Χριστόφιας περιλάμβανε την πρόνοια για τους εποίκους στο πρώτο έγγραφο, αλλά μετά από παρέμβαση του κ. Καρογιάν, την αφαίρεσε στο δεύτερο, που κατέθεσε στις συνομιλίες, «στο αγγλικό κείμενο», έλεγε αφήνοντας το μυστήριο να διαχέεται, τάχα αυτός διάβασε το αγγλικό κείμενο, οι άλλοι διάβασαν κάτι άλλο.

Είναι ενδεικτικό για το τι έχουμε να ακούσουμε μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, αλλά είναι και ενδεικτικό της αδίστακτης πολιτικής διαστρέβλωσης που κάνουν ορισμένοι για να στηρίξουν τις θέσεις τους και για να αρπάξουν ψήφους.

Η αλήθεια είναι ότι ο Πρόεδρος αφαίρεσε όντως την αναφορά στους 50.000 εποίκους από το έγγραφο για το περιουσιακό, για να δώσει κάλυψη στον κ. Καρογιάν, που εκείνες τις μέρες βρισκόταν (ξανά) σε δύσκολη θέση με τους γνωστούς εσωκομματικούς «αντιδραστικούς», αλλά ο λόγος που το έκανε ήταν διότι οι έποικοι δεν είχαν καμιά θέση στο έγγραφο για το περιουσιακό. Η πρόταση του δεν αποσύρθηκε από τις συνομιλίες, όπως δεν αποσύρθηκε καμιά από τις προτάσεις του με τις οποίες διαφωνεί το ΔΗΚΟ. Ούτε βεβαίως υποσχέθηκε ποτέ ότι θα αποσύρει τις προτάσεις του, για τις οποίες μάλιστα κάνει εκστρατείες (ο ίδιος, το Κόμμα και ο Τουμάζος Τσιελεπής) για να πείσει την κοινή γνώμη. Όμως μας εντυπωσιάζει το θράσος του πολιτικού, που δεν διστάζει να εκφράσει μια τόσο κραυγαλέα διαστρέβλωση, για να πείσει τον κοσμάκη ότι η ΕΔΕΚ «προτίμησε να αποχωρήσει την ώρα της κρίσιμης μάχης», όπως έλεγε λίγες μέρες προηγουμένως ο Μάριος Καρογιάν, ενώ το ΔΗΚΟ έμεινε στην κρίσιμη μάχη (της διακυβέρνησης) και κατήγαγε περιφανείς νίκες!

Φαίνεται ότι στο ΔΗΚΟ αποφάσισαν να κάνουν επιθέσεις στην ΕΔΕΚ γιατί έτσι βολεύει η ψηφοθηρία της εποχής, κι αυτό δεν μας ενδιαφέρει, αλλά να μην μας κοροϊδεύουν και για τόσο σοβαρά ζητήματα όπως είναι οι συνομιλίες για το μέλλον μας. Το μέλλον του τόπου είναι που έχει πρώτιστη σημασία, όχι του όποιου κόμματος ή του όποιου βουλευτή.



Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος", 18/12/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου