Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Τουρκικές ντρίπλες με Βαρώσια

Ελιγμός ενόψει κυπριακής Προεδρίας στην Ε.Ε.- Ανοικτό σενάριο εποικισμού


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Νέους ελιγμούς σχεδιάζει η τουρκική πλευρά ενόψει της άσκησης από την Κυπριακή Δημοκρατία της Προεδρίας της Ε.Ε., το δεύτερο εξάμηνο του 2012, με «θύμα» και πάλι την Αμμόχωστό. Οι σχεδιασμένες διαρροές στον Τύπο για σενάρια, που παρόμοια είχαν δει το φως της δημοσιότητας, επανέρχονται και ενδεχομένως να παραπέμπουν σε κίνηση που έγινε μετά την υπογραφή για ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., τον Απρίλιο του 2003. Τότε, η Άγκυρα προχώρησε στη μερική άρση των περιορισμών διακίνησης ένθεν και ένθεν του κατοχικού οδοφράγματος, κάνοντας κίνηση ματ στη Λευκωσία.

Χθες, είδε το φως της δημοσιότητας ένα νέο σενάριο για την Αμμόχωστο, το οποίο θορύβησε και κινητοποίησε τη Λευκωσία, γιατί πίσω από το θέμα της «επιστροφής» της πόλης, ενδεχομένως να προκύπτει και κίνηση εποικισμού της.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της τουρκικής Μιλιέτ, το σενάριο προβλέπει άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου την 1η Ιουλίου για εγκατάσταση, υπό τον έλεγχο της τ/κ πλευράς, σε όσους Ε/κ έχουν εκεί περιουσία.

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Το δίλημμα μεταξύ δεξιών και αδέξιων (Του Κώστα Βενιζέλου)

Θα κάνουν κουμάντο στις προεδρικές κι αυτή τη φορά οι δυο μεγάλοι κομματικοί πόλοι; Είναι πρόδηλο ότι θα οδηγήσουν με τους χειρισμούς τους στο γνωστό σκηνικό διατήρησης του διπολισμού, γιατί έτσι εξυπηρετούνται οι στρατηγικές τους επιδιώξεις, αυτό είναι το πολιτικό τους οξυγόνο. Στους σχεδιασμούς αυτούς, συμβάλλει και η αναποτελεσματικότητα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, ο οποίος μέχρι να συζητήσει, να συμφωνήσει και να δράσει, θα βρεθεί ενώπιον ενός διαμορφωμένου τοπίου. Ενός σκηνικού, γνωστού εκ των προτέρων (ως σημαδεμένη τράπουλα) με έντονο το στοιχείο ενός απολίτικου διλήμματος «για το μη χείρον». Στην προκειμένη περίπτωση -το επαναλαμβάνουμε- το ζητούμενο είναι να μην βρεθούμε ενώπιον ενός αδιέξοδου διλήμματος απελπισίας. Συνεπώς, το ζητούμενο είναι πώς θα λειτουργήσει ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος. Αλλά και πώς θα αντιδράσουν οι πολίτες της σιωπηρής ή μη διαμαρτυρίας, το ρεύμα της κοινωνικής αγανάκτησης.