Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Θα το λύσω σε τρεις μήνες

Άρθρο του Ετχέμ Ντουράκ στη Βολκάν

Αφήσαμε πίσω έναν ακόμη χρόνο. Το 2009 είχε μόνο προβλήματα. Κατέρρευσε η οικονομία και οι τσέπες των πολιτών ήταν άδειες.Το χειρότερο ήταν ότι εξανεμίστηκαν οι ελπίδες από τις συνομιλίες. Είχαμε κάποιους που υποστήριζαν ότι θα λύσουν το χρονίζον πρόβλημα της Κύπρου εντός τριών μηνών. Έχουμε μια παροιμία που λέει «Μεγάλο μπούκο φάγε, μεγάλο λόγο μη λες». Με όλα ταύτα, η μπουκιά θα πάει στο στομάχι αν κατεβάσεις κανένα ποτήρι νερό. Αν όμως εκστομίσεις κάποιο λόγο, αυτός μένει, δεν κατεβαίνει στο στομάχι όπως η μπουκιά.

Θα μπορούσες να πεις οτιδήποτε αν η λύση του προβλήματος εξαρτάτο από σένα. Στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να επιθυμούν τη λύση αμφότερες οι πλευρές. Η ε/κ πλευρά όχι μόνο δεν στοχεύει στη λύση αλλά θέλει να την περιπλέξει περισσότερο.

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Δικαιώθηκε από το Βρετανικό Εφετείο ο Μ.Αποστολίδης στην υπόθεση Όραμς

Θα εκτελεστεί η απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου

Το Βρετανικό Εφετείο εξέδωσε σήμερα την απόφασή του σε σχέση με την υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Οραμς.

Το Εφετείο απεφάνθη ότι η απόφαση του Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να εκτελεστεί.

Το κυπριακό Δικαστήριο αποφάσισε ότι το ζεύγος Οραμς θα πρέπει:
  1. Να καταβάλει αποζημιώσεις στον Μελέτη Αποστολίδη   
  2. Να κατεδαφίσει την παράνομη ανάπτυξη στην περιουσία του στην κατεχόμενη Λάπηθο
  3. Να τερματίσει τις επεμβάσεις σε αυτήν
  4. Να την παραδώσει στο νόμιμο ιδιοκτήτη της
Ικανοποίηση εξέφρασε ο Ελληνοκύπριος πρόσφυγας Μελέτης Αποστολίδης, σημειώνοντας ότι η σημερινή απόφαση αποτελεί «νίκη των θεσμών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα εκτιμά ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά όλες τις πτυχές του περιουσιακού.

Ο δικηγόρος του Μελέτη Αποστολίδη, Κωνσταντής Καντούνας, σε μια πρώτη αντίδραση μετά τη σημερινή απόφαση του Βρετανικού Εφετείου δήλωσε πως η εν λόγω απόφαση είναι ''οριστική και αμετάκλητη, χωρίς περιθώριο για έφεση''.

Εξέφρασε ευχαριστίες σε όλους όσοι έχουν συμβάλει στην προσπάθεια αυτή.

Σημειώνεται ότι ούτε το ζεύγος Οραμς αλλά ούτε και η Σιέρι Μπλερ ήταν στο δικαστήριο κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία.

Ο κ. Καντούνας εξέφρασε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, προσθέτοντας ότι δικαιώθηκε ο πελάτης του.


Πηγή: εφημερίδα "Φιλελεύθερος", 19/1/2010

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Μην μαραζώνετε, το πλοίο φεύγει

Του Σενέρ Λεβέντ

Είδατε την ταινία του Φεντερίκο Φελίνι "Το πλοίο φεύγει"; Σε εκείνο το πλοίο υπήρχε και ένας πρίγκιπας και ένας δημοσιογράφος. Και υπέβαλε την εξής ερώτηση ο δημοσιογράφος στον πρίγκιπα από τον οποίο έπαιρνε συνέντευξη μια μέρα: "Ποια η γνώμη σας για τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ανθρωπότητα;" Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η απάντηση του πρίγκιπα. "Όλοι καθόμαστε στην άκρη ενός βουνού", είπε. Όμως, ο μεταφραστής του πρίγκιπα διαφωνούσε και διόρθωσε αυτό που είπε ο πρίγκιπας. Είπε "κάτω από το βουνό" και όχι "στην άκρη του βουνού". Κατόπιν τούτου άρχισε μια συζήτηση. Για το αν ήταν στην άκρη του βουνού ή κάτω από αυτό. Έτσι τελείωσε εκεί αυτή η συνέντευξη.

Πάντα με αυτό το γεγονός παρομοιάζω το κυπριακό ζήτημα, τις ερωτήσεις που υποβάλλουν οι δημοσιογράφοι στους πολιτικούς και τις απαντήσεις που οι τελευταίοι δίδουν. Με την ερώτηση που υποβλήθηκε στον πρίγκιπα, την απάντηση που εκείνος έδωσε και τις παράλογες συζητήσεις που άρχισαν γύρω από αυτή την απάντηση. Με αυτό που λένε ότι ένας τρελός ρίχνει μιαν πέτρα στο πηγάδι και χίλια άτομα δεν μπορούν να τη βγάλουν από εκεί. "Τι προσδοκάτε από τη φετινή χρονιά;", ρώτησαν τον άνθρωπο. "Λύση", τους απαντά. Τι άλλο να έλεγε; Γιατί υποβάλλει μια τέτοια ερώτηση ο δημοσιογράφος αφού γνωρίζει την απάντηση που θα πάρει; Μήπως απλώς για να υποβάλει ερώτηση; Πάλιωσαν πολύ όσα λέγονται και γράφονται, οι τίτλοι των εφημερίδων και οι δηλώσεις των ηγετών για το Κυπριακό. Και δεν είναι πια καθόλου δημιουργικά. Στη σακούλα του παλιατζή υπάρχουν ένα σωρό ειρηνευτικά σχέδια, μεσολαβητές, τραπέζια διαπραγμάτευσης και φωτογραφίες. Έχει δίκιο ο πρίγκιπας του Φελίνι. Όλοι καθόμαστε στην άκρη ενός βουνού. Και το πλοίο φεύγει.

Κομουνιστές της λιμουζίνας

Του Δημήτρη Γεωργιάδη

Ειλικρινά δεν μπορώ να αντιληφθώ τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν κάποια άτομα. Έχεις ένα στόχο. Ψάχνεις να βρεις τον καλύτερο τρόπο να τον πετύχεις και αρχίζεις να εφαρμόζεις το σχέδιό σου.

Την περασμένη εβδομάδα παρακολούθησα τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ (κεφαλαιοκράτη) Χάρη Λοϊζίδη, ΑΠΟΕΛίστα (αντι-ομονοιάτη) και μέλος του ΔΗΣΥ (νεοφιλελεύθερο), να βγαίνει στην τηλεόραση και να διαμαρτύρεται ότι αν επιβληθεί ο φόρος στην κτηματική περιουσία οι ξενοδόχοι θα οδηγηθούν στην καταστροφή. Τι αναμένει λοιπόν ο κ. Λοϊζίδης να πετύχει με τη συγκεκριμένη του ενέργεια; Να επισπεύσει την εφαρμογή του μέτρου;

Εγώ σας υπογράφω ότι μόλις έμαθαν για τις δηλώσεις Λοϊζίδη στο Ανώτατο Σοβιέτ τής Εζεκία Παπαϊωάννου παράγγειλαν τη νέα τηλεόραση NEC MultiSync LCD8205, 82 ιντσών FullHD, αξίας 50 χιλ. ευρώ και την έστειλαν στο Προεδρικό. Εκεί κάθισαν στις δερμάτινες πολυθρόνες τους οι ψευδο-κομουνιστές Δημήτρης Χριστόφιας (ένα μέτρο πιο μπροστά από τους άλλους και σε σαφώς ψηλότερη πολυθρόνα) και οι κ.κ. Νεοκλής Συλικιώτης και Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Έβλεπαν τον κ. Λοϊζίδη να κάνει τη δήλωση και ηδονίζονταν. Φώναζαν στον υπηρέτη τους ξανά-ξανά και μόλις τέλειωνε η σκηνή ξανά-ξανά.

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Μακάριος - Κυπριανού απέρριπταν διζωνική

Του Κωστάκη Αντωνίου

Μέσα από τα προσφάτως αποκαλυφθέντα έγγραφα του Φόρεϊν Όφις, για το 1979, καταδεικνύεται ότι ούτε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ούτε ο Σπύρος Κυπριανού είχαν αποδεχθεί τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Προέδρου Χριστόφια. Και η πρώτη φορά, κατά την οποία έγινε αναφορά από κυπριακής πλευράς στον όρο διζωνική, ήταν μετά το θάνατο του Μακαρίου, τον πρώτο καιρό της ανάληψης της προεδρίας από τον Σπύρο Κυπριανού, από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Χριστοφίδη. Μάλιστα, η αναφορά έγινε εν αγνοία του Σπύρου Κυπριανού, ο οποίος, σύμφωνα, με το Νίκο Ρολάνδη, του ανέθεσε, να ζητήσει από το Γιαννάκη Χριστοφίδη, να του εξηγήσει, πώς προχώρησε σε αυτή την αναφορά. Στα βρετανικά έγγραφα αναφέρεται ότι τα προβλήματα που άρχισαν να παρουσιάζονται στις διακοινοτικές συνομιλίες (συνάντηση των δύο συνομιλητών Γεώργιου Ιωαννίδη και Σουλεϊμάν Ονάν, 18 Ιουνίου 1979) οφείλονται στην επιμονή της τουρκοκυπριακής πλευράς όπως η αρχή της διζωνικότητας και το θέμα της ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων υιοθετηθούν ως αποφασισθέντα στοιχεία της Συμφωνίας Μακαρίου-Ντενκτάς. Ο Ελληνοκύπριος συνομιλητής, όμως, αρνήθηκε ότι αυτά τα στοιχεία είχαν υιοθετηθεί στη Συμφωνία. Και όντως δεν αναφέρετο στη Συμφωνία η ορολογία «διζωνική». Ο Ντενκτάς, φυσικά, αργότερα, ισχυρίστηκε ότι η Συμφωνία προνοούσε για διζωνική ομοσπονδία αλλά ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε «να αποφευχθούν λέξεις και όροι που θα δημιουργούσαν μια δύσκολη κατάσταση ανάμεσα στην κοινότητα». Όμως, είναι γνωστές οι ψευδολογίες στις οποίες κατέφευγε ο τότε κατοχικός ηγέτης προκειμένου να διαστρεβλώσει και να αντλήσει πολιτικά οφέλη, ώστε δεν μπορεί να δοθεί πίστη στους ισχυρισμούς του.

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Αντί ευχών για το νέο έτος που μόλις υποδεχτήκαμε:

Το 2010 θα είναι ένα πολύ δύσκολο έτος!

Η πορεία στις διαπραγματεύσεις είναι μη αναστρέψιμη

Το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη μορφή που τη γνωρίσαμε από το 1960 έως το 2009, θα κριθεί από την αποθέματα αντίστασης ΟΛΩΝ μας.

Εντός του 2010, ίσως κληθούμε (ξανά) να απαντήσουμε αν αποδεχόμαστε Τούρκο κυβερνήτη στη γη των πατέρων μας….

Καλή δύναμη!