Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ευτυχώς που δεν παρέστησαν στις εκδηλώσεις για την ΕΟΚΑ

Του Σάββα Ιακωβίδη

ΕΙΣΗΛΘΑΜΕ αισίως στη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου, αλλά κάποιοι πολιτικοί δεν θα μας αφήσουν να ηρεμήσουμε. Φέτος η 1η Απριλίου συμπίπτει με τη Μεγάλη Πέμπτη. Γι’ αυτό αποφασίστηκε από τους διοργανωτές της καθεχρονικής εκδήλωσης, για να τιμηθεί ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ, όπως αυτή πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 28 Μαρτίου. Είθισται, ανέκαθεν, το πρωί να τελείται τρισάγιο στα Φυλακισμένα Μνήματα και το απόγευμα, στο στάδιο «Ελευθερία» να διοργανώνεται εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα λαμπρά μας παλληκάρια που, υπό τον Μακάριο κα τον Διγενή, το 1955 έγραψαν την ιστορία του κυπριακού Ελληνισμού. Είθισται… Προχθές, έλαμψαν διά της ηχηρής απουσίας τους ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μ. Καρογιάν. Πέρσι, ο Δ. Χριστόφιας παρέστη στη δοξολογία, στον Αϊ-Γιάννη και στα Φυλακισμένα Μνήματα, και σε δηλώσεις του αντέκρουσε κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ότι η Κυβέρνησή του διαστρεβλώνει την ιστορία. 

Τα διλήμματα της επιβολής

Του Κώστα Βενιζέλου

ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ τα διλήμματα είναι αποτέλεσμα αδυναμίας αλλά κατά βάθος και προσπάθεια επιβολής. Από τη θέση πως «όποιος διαφωνεί με τους χειρισμούς στο Κυπριακό δεν θέλει λύση, είναι υπέρ της διχοτόμησης», περάσαμε εσχάτως στο μέγα δίλημμα: Όποιος δεν θέλει να στηρίξει τον Ταλάτ, ευνοεί εκλογή του Έρογλου. Αυτή δεν είναι πολιτική προσέγγιση. Είναι ξεπερασμένες πολιτικές πρακτικές από τις οποίες απουσιάζει το στοιχείο της διαλεκτικής, ίδιον διαχρονικά της αριστεράς. (Όχι της καθεστωτικής, της κατεστημένης, αλλά της δημιουργικής/διαλεκτικής, η οποία αγνοείται στην Κύπρο).

Οι πολιτικές επιλογές, όμως, κρίνονται ενίοτε από τα αποτελέσματα. Αυτός είναι ο πλέον απλουστευμένος τρόπος αξιολόγησης, όμως είναι βασικό εργαλείο για να κριθούν έργα. Είναι γεγονός ότι ο Ταλάτ δεν είναι Ντενκτάς, ούτε Έρογλου. Όμως για δύο σχεδόν χρόνια βρίσκεται σε διαδικασία απευθείας διαπραγματεύσεων και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς διαφοροποιήθηκε από τις πάγιες τουρκικές θέσεις; Εκτός από να εισπράττει από την ε/κ πλευρά, τι έδωσε ο Ταλάτ στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων; Δεν είναι από την Κυβέρνηση που ειπώθηκε, όχι μια αλλά περισσότερες φορές, ότι θέσεις που καταθέτει είναι συνομοσπονδιακές; Ή πως τις θέσεις στις διαπραγματεύσεις καθορίζει η Άγκυρα;

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Πού πάμε σύντροφοι;

Του Κώστα Βενιζέλου

ΟΤΑΝ η πολιτική «βγάλαμε την Κύπρο από τη γωνία» οδηγεί «στη γωνία», τότε η αποτίμηση δεν μετριέται με τον αριθμό των ταξιδιών. Ή πόσες φορές τηλεφωνά ο Γκόρντον Μπράουν ή εάν αποσπούμε τα χαμόγελα της Μέρκελ. Η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος και μόνο έτσι μπορεί να γίνει αξιολόγηση των πρόσφατων εξελίξεων.

1. Το ΕΔΑΔ αναγνωρίζει τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων ως εσωτερικό ένδικο μέσο, εξουδετερώνοντας τη δυνατότητα σε Ελληνοκύπριους να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αναβαθμίζει ταυτόχρονα το ψευδοκράτος, ανεξαρτήτως με τις περί του αντιθέτου αναφορές στη σχετική απόφαση.
2. Ο Ταλάτ προσκαλείται από ξένες κυβερνήσεις για επίσημες συναντήσεις, δημιουργώντας ένα σοβαρό «προηγούμενο», το οποίο θα βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας.
3. Στις Βρυξέλλες επανέρχεται ο μπαμπούλας του απευθείας εμπορίου. Κρατήθηκε σε απόσταση ασφαλείας για έξι χρόνια. Σήμερα βρέθηκε φόρμουλα όχι μόνο να κάνει την εμφάνισή του ο κανονισμός, αλλά να έχει σοβαρές πιθανότητες να εφαρμοσθεί.

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Η Ευρώπη κάνει δικαστή τον... Αττίλα!

Του Γιώργου Δελαστίκ

Συντριπτικό είναι το πλήγμα που υπέστησαν εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες με την απόφαση που πήρε την Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Με μια προκλητική όσο και μοιραία για τον κυπριακό Ελληνισμό απόφαση, το δικαστήριο αυτό απέρριψε όλες τις προσφυγές Ελληνοκυπρίων που αφορούσαν περιουσίες τους στα Κατεχόμενα. Το χειρότερο όμως είναι ότι το ΕΔΑΔ υπέδειξε στους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες να προσφύγουν στην... Επιτροπή Αποζημιώσεων των τουρκικών δυνάμεων κατοχής για να αποφασίσει ο «Αττίλας», όχι φυσικά αν θα τους επιστρέψει ποτέ τις περιουσίες τους, αλλά πόσα λεφτά θέλει να τους δώσει ως αποζημίωση! Το δικαστήριο αυτό δηλαδή αποφάσισε ουσιαστικά να δώσει τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων στους Τούρκους κατακτητές και σφετεριστές είτε αυτοί είναι αιμοσταγείς έποικοι «κατσαπλιάδες» είτε Τουρκοκύπριοι!

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Οι Βίκινγκ είπαν «Οχι» με... 93%!


Του Γιώργου Δελαστίκ

Εμβρόντητη η Ευρώπη έμαθε το ασύλληπτο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που προκάλεσαν στην Ισλανδία οι πολίτες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αρνούμενοι να αποδεχθούν οι πρώτοι και να επικυρώσει τυπικά ο δεύτερος τη ληστρική συμφωνία που είχαν επιβάλει στην ψοφοδεή σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της χώρας η Βρετανία και η Ολλανδία. Πρέπει να είναι η μοναδική περίπτωση δημοκρατικής χώρας που σε ένα δημοψήφισμα το «Οχι» πήρε... 93,2% (!!!) και το «Ναι» μόλις... 1,8%, με τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια λευκά ή άκυρα.