Του Κώστα Βενιζέλου
ΟΤΑΝ η πολιτική «βγάλαμε την Κύπρο από τη γωνία» οδηγεί «στη γωνία», τότε η αποτίμηση δεν μετριέται με τον αριθμό των ταξιδιών. Ή πόσες φορές τηλεφωνά ο Γκόρντον Μπράουν ή εάν αποσπούμε τα χαμόγελα της Μέρκελ. Η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος και μόνο έτσι μπορεί να γίνει αξιολόγηση των πρόσφατων εξελίξεων.
1. Το ΕΔΑΔ αναγνωρίζει τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων ως εσωτερικό ένδικο μέσο, εξουδετερώνοντας τη δυνατότητα σε Ελληνοκύπριους να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αναβαθμίζει ταυτόχρονα το ψευδοκράτος, ανεξαρτήτως με τις περί του αντιθέτου αναφορές στη σχετική απόφαση.
2. Ο Ταλάτ προσκαλείται από ξένες κυβερνήσεις για επίσημες συναντήσεις, δημιουργώντας ένα σοβαρό «προηγούμενο», το οποίο θα βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας.
3. Στις Βρυξέλλες επανέρχεται ο μπαμπούλας του απευθείας εμπορίου. Κρατήθηκε σε απόσταση ασφαλείας για έξι χρόνια. Σήμερα βρέθηκε φόρμουλα όχι μόνο να κάνει την εμφάνισή του ο κανονισμός, αλλά να έχει σοβαρές πιθανότητες να εφαρμοσθεί.
Όλο αυτό το σκηνικό δεν στήνεται ασφαλώς μόνο και μόνο για να στηριχθεί ο Ταλάτ ενόψει ψευδοεκλογών. Αυτή η προσέγγιση ταιριάζει μόνο σε πολιτικά αφελείς.
Γιατί ενώ είναι πρόδηλο ότι γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί ο Ταλάτ, το ουσιαστικό είναι άλλο: Κτίζεται ένα σκηνικό πιέσεων για την ελληνική πλευρά. Επικρέμεται πάνω από τη Λευκωσία ο μπαμπούλας της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, έχοντας ως εναλλακτική πορεία την προσαρμογή σε μια συμφωνία που ταιριάζει περισσότερο με όρους εκπλήρωσης των στρατηγικών σχεδιασμών της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.
Η Λευκωσία, θεωρεί ότι «βγήκε από τη γωνία», ότι έπεισε διεθνώς. Η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που λέμε, αλλά αυτή που ζούμε. Αυτό που προκύπτει ευθέως είναι πως οι εξελίξεις οδηγούν τη Λευκωσία σε σκληρά διλήμματα. Διλήμματα που δυστυχώς εγείρονται κατά καιρούς και εκ των έσω, σε μια προσπάθεια άσκησης εσωτερικής πολιτικής: Είτε θα το λύσουμε (πώς και με ποιες προϋποθέσεις; Αυτό είναι… λεπτομέρεια) ή θα οριστικοποιηθεί η διχοτόμηση (με έλεγχο, όμως, από την Τουρκία του νησιού).
Το ΕΔΑΔ, το απευθείας εμπόριο, οι διεθνείς προσκλήσεις προς τον Ταλάτ, έχουν ως στόχο τη δραστική αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Είναι πρόδηλη η προσπάθεια εξίσωσης του κατοχικού καθεστώτος με την Κυπριακή Δημοκρατία. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ενδείξεις, όλα αυτά θα συνιστούν και την προίκα στον Έρογλου, εάν και εφόσον κερδίσει τις ψευδοεκλογές.
Παράλληλα και με φόντο όλα αυτά, η Κυβέρνηση ξεκινά εκστρατεία για να πείσει για την εκ περιτροπής προεδρία!
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος", 27/3/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου