Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

To φυλλορρόημα του φθινοπώρου

Του Κωστάκη Αντωνίου

Ρίχνοντας σαφείς βολές κατά της πολιτικής του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή: «Τα τελευταία τρία χρόνια, πριν αναλάβει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, δεν κουνιόταν φύλλο στο Κυπριακό». Για να πάρει εύστοχη απάντηση από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Γιώργο Κολοκασίδη: «Ενώ τώρα κουνιούνται τα δικά μας φύλλα...»

Στη συλλογιστική Λαμάρη κινήθηκε και ο Πάμπος Κυρίτσης: «Τα τελευταία χρόνια, πριν αναλάβει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, το μόνο που ακούγαμε ήταν η «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων και το απευθείας εμπόριο», είπε. Αγνοεί, φαίνεται, ότι ο «κανονισμός» του απευθείας εμπορίου δεν κρεμόταν ως δαμόκλεια σπάθη μόνο επί της «αδιάλλακτης» θητείας του Τάσσου Παπαδόπουλου, αλλά και επί της σημερινής υπάκουης γραμμής του Προέδρου Χριστόφια.

Όσον αφορά αν κουνιούνται, και πόσο, και ποιων τα φύλλα, προηγουμένως και σήμερα, η αλήθεια είναι ότι τα φύλλα κουνήθηκαν μια φορά επί Τάσσου Παπαδόπουλου, αλλά κουνήθηκαν πολύ ισχυρά, ώστε να απετρέπετο οποιαδήποτε τουρκική υπονομευτική κίνηση. Κουνήθηκαν στις 8 Ιουλίου, με τη συμφωνία η οποία απέτρεπε επαναφορά του σχεδίου Ανάν και έναρξη συνομιλιών εφόσον εδημιουργούντο οι κατάλληλες προϋποθέσεις επιτυχίας τους. Δυστυχώς, εκείνη η συμφωνία υπονομεύθηκε τόσο από τουρκικής πλευράς, όσο και από πλευράς ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Οι εγκλωβισμένοι μας και η «διζωνική»

Του Ανδρέα Σ. Αγγελίδη

ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ του 1975 συμφωνήθηκε στα πλαίσια της τρίτης συνάντησης της Βιέννης μεταξύ κ.κ. Κληρίδη και Ντενκτάς ότι όσοι Τουρκοκύπριοι ζούσαν στις ελεύθερες περιοχές μπορούσαν, εάν το επιθυμούσαν, να μεταβούν με τα υπάρχοντά τους στην κατεχόμενη από τον στρατό κατοχής περιοχή. Παράλληλα διαβεβαίωσε ο κ. Ντενκτάς ότι οι διαμένοντες -εγκλωβισμένοι- Ελληνοκύπριοι στην υπό κατοχή περιοχή θα έχουν μια «κανονική ζωή». Μάλιστα συμφωνήθηκε ότι και όσοι Ελληνοκύπριοι διαχωρίστηκαν από τις οικογένειές τους να μπορούν να επανενωθούν μετακινούμενοι προς την κατεχόμενη χερσόνησο.

Στη συνέχεια, με αφορμή τη στρεψοδικία της Τουρκίας η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μετά από αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας ενέκρινε στις 20/11/1975 με 117 ψήφους υπέρ, μια ψήφο της Τουρκίας κατά και 9 αποχές το Ψήφισμα 3396. Σ’ αυτό σημειώθηκε με ανησυχία, ότι οι τέσσερις γύροι των συνομιλιών δεν οδήγησαν σε αμοιβαίως αποδεκτή διευθέτηση. Πρόσθετα με βάση το προηγηθέν ψήφισμα 3212 κλήθηκαν και πάλι όλα τα κράτη να σεβαστούν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και το αδέσμευτο της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απέχουν από κάθε κατ’ αυτής ενέργεια και επέμβαση. Μεταξύ άλλων η γενική συνέλευση ζήτησε την χωρίς άλλη καθυστέρηση αποχώρηση όλων των ξένων ενόπλων δυνάμεων από τη Δημοκρατία. Επίσης κάλεσε τα μέρη να λάβουν επειγόντως μέτρα για τη διευκόλυνση της εκούσιας επανόδου όλων των προσφύγων υπό συνθήκες ασφαλείας στις εστίες τους καθώς και για τη διευθέτηση όλων των υπολοίπων πτυχών του προσφυγικού προβλήματος. Το ψήφισμα 3395 (οξύτερο από την απόφαση 3212) στο σημείο 6 του διατακτικού του, παρότρυνε πρόσθετα τα μέρη να απέχουν από αλλαγές στη δημογραφική δομή της Κύπρου.