Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Ένα απόρρητο έγγραφο και το «νερό της ειρήνης»

Ο Βασιλείου ετοίμασε σχέδιο για μεταφορά νερού από την Τουρκία στην Κύπρο και για διανομή του νερού αυτού σε ολόκληρο το νησί

Του Σενέρ Λεβέντ

Το γεγονός συνέβη το 1995. Τότε ήταν στην κυβέρνηση ο Οζκέρ Οζγκιούρ. Αναπληρωτής Πρωθυπουργός. Και Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ). Μια μέρα, συγκάλεσε την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. «Θα σας αποκαλύψω κάτι πολύ σημαντικό», τους είπε. Όλοι τον άκουγαν με πολλή προσοχή. Ο Δάσκαλος μπήκε στο θέμα. Περιήλθε στην κατοχή του ένα πολύ σημαντικό έγγραφο. Ήταν πολύ απόρρητο, λέει. Εμφανίστηκε μετά από μια συνάντηση ενός «Think-Tank», στο οποίο λάμβαναν μέρος Αμερικανοί και 'Αγγλοι. Ο Δάσκαλος ζήτησε από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να διαβάσουν αυτό το έγγραφο και να του γράψουν ο καθένας ξεχωριστά τι κατάλαβαν από αυτό. Όμως, δεν τους έδωσε καν φωτοαντίγραφο. Το κράτησε ο ίδιος. Όλοι έγραψαν την άποψή τους και του την έδωσαν χωρίς να γνωρίζουν τι είχαν γράψει οι άλλοι. Ο αγαπητός φίλος Μπαρίς Μπουρτζού, ο οποίος τότε ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και παρευρισκόταν σε αυτή τη συνάντηση, συγκέντρωσε τις απόψεις του στα δύο πιο κάτω σημεία: Το πρώτο ήταν ότι το νότιο μέρος της Κύπρου θα ενταχθεί στην ΕΕ ως Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ο βορράς θα μείνει υπό τον έλεγχο της Τουρκίας μέχρι να καταστεί μέλος της ΕΕ. Το δεύτερο ήταν ότι θα μεταφερθεί νερό στο νησί από την Τουρκία και από τις εγκαταστάσεις που θα ανεγερθούν στην Καρπασία με ισραηλίτικα κεφάλαια, θα διοχετεύεται νερό τόσο σε ολόκληρη την Κύπρο όσο και στο Ισραήλ. Και το αντάλλαγμα για το νερό αυτό θα αξιολογηθεί ως αποζημίωση της Τουρκίας για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στο βορρά. Δηλαδή, η Τουρκία θα πληρώσει τα χρέη της με το νερό αυτό με την πάροδο του χρόνου.

Αυτές ήταν οι προβλέψεις του Μπαρίς Μπουρτζού πριν δεκαπέντε χρόνια.

Το 2004 υλοποιήθηκε η μια από αυτές τις προβλέψεις. Η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ. Στη θεωρία εντάχθηκε ολόκληρη, αλλά στην πράξη μόνο το νότιο της τμήμα. Το βόρειο αφέθηκε στον έλεγχο της Τουρκίας. Κατόπιν τούτου, ο Μπαρίς πήγε στο Μουσταφά Ακιντζί και του διηγήθηκε την κατάσταση αυτή. Τη συνάντηση που έκαναν κάποτε με τον Οζκέρ Οζγκιούρ. Το απόρρητο έγγραφο. Το εξήγησε και σε αυτόν. Ο Ακιντζί τα αντιμετώπισε πολύ σοβαρά όλα αυτά, λέει. Αποφάσισαν να πάνε και να ζητήσουν από το Δάσκαλο Οζκέρ το γνωστό έγγραφο. Εκείνη την περίοδο, ο Δάσκαλος ήταν ήδη άρρωστος. Θυμήθηκε τόσο το συμβάν, όσο και το έγγραφο και αυτά που είχε γράψει ο Μπαρίς. Και παρακάλεσε την αγαπητή σύζυγό του να βρει το έγγραφο και να τους το δώσει. Έψαξαν το σπίτι εξονυχιστικά. Δυστυχώς, όμως, δεν το βρήκαν. Μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, ο Δάσκαλος πέθανε και κατόπιν του έφυγε και η σύντροφός του στη ζωή.

Γιατί αναφερθήκαμε τώρα σε αυτό το θέμα; Μόλις είδε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Κίπρις» τις προάλλες ο Μπαρίς θυμήθηκε ξανά το έγγραφο εκείνο. Μου τηλεφώνησε και μου τα διηγήθηκε όλα αυτά. Και εγώ τα μεταφέρω σε εσάς με την άδειά του. Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Κίπρις» ήταν ο εξής: «Ο Ελληνοκύπριος οικονομολόγος Βασιλείου ετοίμασε σχέδιο για μεταφορά νερού από την Τουρκία στην Κύπρο και για διανομή του νερού αυτού σε ολόκληρο το νησί». Σύμφωνα με τον Βασιλείου, μόνο τότε μπορεί να επιτευχθεί η πραγματική ειρήνη στην Κύπρο. Μια γαλλική εταιρεία ενδιαφέρεται πολύ, λέει, ειδικά για την τοποθέτηση των αγωγών. Όπως θα αντιλαμβάνεστε, οδεύει προς υλοποίηση και η δεύτερη πρόβλεψη στην οποία είχε προβεί ο Μπαρίς πριν δεκαπέντε χρόνια. Θα πραγματοποιηθεί οσονούπω.

Ο Μπαρίς προέβη σε εντυπωσιακές διαπιστώσεις χθες κατά την αξιολόγηση όλων αυτών που συνέβησαν. Κατά την γνώμη του, δεν είναι η Κύπρος που εμποδίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως υπάρχει η εντύπωση. Ακριβώς το αντίθετο, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εμποδίζει τη λύση στην Κύπρο. Τα σχέδια που έγιναν πριν δεκαπέντε χρόνια τίθενται σε εφαρμογή σταδιακά. Οι Κύπριοι χασομερούν με συνομιλίες από τις οποίες δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως αποτέλεσμα και αγνοούνται τα ουσιαστικά σχέδια. Οι ξένες δυνάμεις παρουσιάζονται ωσάν να μην επεμβαίνουν στις συνομιλίες αυτές, αλλά κατευθύνουν τα πάντα σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα. Γίνεται μεσανατολική ρύθμιση για την Κύπρο.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Πολίτης", 11/2/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου