ΣΤΗ ΖΩΗ των ανθρώπων όπως και στην Ιστορία των λαών και των ηγετών έρχεται η στιγμή, που το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι» να αποφασίσουν. Ευτυχείς οι άνθρωποι που γνωρίζουν πότε πρέπει να πουν το «ναι» ή το «όχι». Δυστυχείς οι πολιτικοί και δυστυχεστέρα η πατρίδα όταν δεν γνωρίζουν πότε και γιατί λένε «ναι» ή «όχι». Σε ποια θέση θα βρεθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια; Η εντύπωση που ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δίνει σε τρίτους, είναι ότι δεν φαίνεται να επιθυμεί αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση, όπως ήδη έπραξε η ΕΔΕΚ. Δεν γνωρίζουμε ποιους ενδεχομένως λόγους ο Μ. Καρογιάν θα έχει, και αυτοί αναμφίβολα θα εξαρτηθούν και από τι θα του πει σήμερα ο Δ. Χριστόφιας. Ας μη θητεύσουμε σε θεωρίες συνωμοσίας. Ας μείνουμε στο επίπεδο του πολιτικά ορθού και ηθικά επιβαλλόμενου. Τις τελευταίες ημέρες, ο Μ. Καρογιάν επιμένει ότι το ΔΗΚΟ εμμένει μόνο σε αρχές, επειδή οι διαφορές του με τον Δ. Χριστόφια εστιάζονται σε κεφαλαιώδεις και ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού. Συνεπώς, λέγει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, δεν τους αφορούν οι θώκοι ούτε τα «ταξίματα» αλλ’ οι αρχές.
Ποιες είναι αυτές οι αρχές του κόμματος; Η διακηρυγμένη εμμονή σε λύση του προβλήματος, που να εδράζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο διεθνές και κοινοτικό δίκαιο, στις αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων και φόρα και, φυσικά, στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006. Το ΔΗΚΟ απορρίπτει την εκ περιτροπής προεδρία, την παραμονή 50.000 εποίκων, τη σταθμισμένη ψήφο, τις διευκολύνσεις προς τον κατοχικό Ταλάτ και γενικά τις «γενναίες προσφορές» του Δ. Χριστόφια στην τουρκική πλευρά χωρίς ανταλλάγματα. Γι’ αυτές τις «γενναίες προσφορές», ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε την πικρία του, όπως και ο Κυβ. Εκπρόσωπος, επειδή δεν πήραν ούτε καν… αντίδωρο, από τον ευεργετηθέντα κατοχικό Ταλάτ και την Τουρκία. Το ΔΗΚΟ, ο πρόεδρος και η ηγεσία του απορρίπτουν και τις «γενναίες προσφορές» και τις ολέθριες παραχωρήσεις Χριστόφια.
Παράλληλα, παραπονιούνται, όπως και η ΕΔΕΚ, ότι δεν ενημερώνονταν, δεν λαμβάνονταν υπόψη και κατέγραψαν σοβαρές διαφωνίες με τον Δ. Χριστόφια. Αυτές οι διαφορές είναι επί της ουσίας του Κυπριακού. Για να αρθούν και η συνεργασία να συνεχιστεί, ο Δ. Χριστόφιας θα πρέπει να αποσύρει τις παραχωρήσεις και προτάσεις του προς τους Τούρκους. Αυτή είναι η μέχρι στιγμής επίσημη αξίωση του ΔΗΚΟ. Είναι αναμενόμενο ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν πρόκειται να υποκύψει, έστω και αν αναγνωρίζει ότι αποχώρηση και του ΔΗΚΟ θα τον αποδυναμώσει πολιτικά και διαπραγματευτικά, πλήρως. Δύο τινά ενδέχεται να συμβούν: Είτε Χριστόφιας-Καρογιάν θα συμφωνήσουν ότι διαφωνούν βαθύτατα. Είτε ο Πρόεδρος θα επιχειρήσει να δελεάσει το ΔΗΚΟ με οποιοδήποτε τρόπο. Αν συμβεί το πρώτο, ο Καρογιάν πάει στο κόμμα και σαλπίζει αποχώρηση. Αν συμβεί το δεύτερο και νοουμένου ότι δεν υπάρχουν προσωπικές ατζέντες, πάλι ο Καρογιάν θα εισηγηθεί αποχώρηση του κόμματος. Οτιδήποτε και αν προτείνει ο Δ. Χριστόφιας, θα προκαλέσει προβλήματα στο ΔΗΚΟ.
Η πιο ασφαλής, κομματικά, πολιτικά και, κυρίως, από πλευράς αξιοπρέπειας, στάση, που το ΔΗΚΟ οφείλει να τηρήσει, είναι η έντιμη αποχώρηση. Εκτός και αν ο Δ. Χριστόφιας ανατρέψει την πολιτική του για ν' ανταποκριθεί στις αρχές του ΔΗΚΟ. Πράγμα απίθανο, υπό τις σημερινές περιστάσεις. Άρα, είτε έτσι είτε αλλιώς, ο Μ. Καρογιάν πρέπει να εισηγηθεί αποχώρηση. Διαφορετικά, ο ίδιος, το κόμμα, η ιστορία και οι περιώνυμες αρχές του θα συντριβούν κάτω από τις μυλόπετρες της πλήρους αναξιοπρέπειας, του εξευτελισμού και της χλεύης των πολιτών. Χωρίς αναστροφή.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Σημερινή", 16/2/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου