Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Κυρίαρχη σε ολόκληρο τον εναέριο χώρο η Κυπριακή Δημοκρατία

Το βρετανικό Εφετείο απέρριψε την αξίωση Τ/κ για απευθείας πτήσεις

ΑΠΟΦΑΣΗ-ορόσημο, που κατοχυρώνει με τον πιο εμφαντικό και κατηγορηματικό τρόπο την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του εναέριού της χώρου, εκδόθηκε χθες από το Εφετείο της Βρετανίας. Η απόφαση αφορά στην έφεση που ασκήθηκε από τις εταιρείες Κibris ΤurkΗava Υollari και CΤΑ ΗolidaysLimited κατά της πρωτόδικης απόφασης ημερομηνίας 28/7/2009, με την οποία είχε απορριφθεί η προσφυγή των ίδιων εταιρειών κατά της απόρριψης από το Βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών αίτησης για χορήγηση άδειας διεξαγωγής απευθείας πτήσεων μεταξύ αεροδρομίων της Βρετανίας και του παράνομου αερολιμένα της Τύμπου.

Σημειώνεται συναφώς ότι στην υπόθεση αυτή η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία παρενέβη ως ενδιαφερόμενο μέρος, υπέστη κατά μέτωπο επίθεση κατά της κυριαρχίας της. Ενώπιον του Εφετείου οι εφεσείοντες, στηριζόμενοι στο γεγονός ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στις κατεχόμενες περιοχές της χώρας, επιστράτευσαν κάθε νομικό επιχείρημα για να υποστηρίξουν ότι:
(α) τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων δικαιωμάτων που πηγάζουν από διεθνείς συνθήκες, έχουν ανασταλεί σε σχέση με τα κατεχόμενα,
(β) τα δικαιώματα αυτά έχουν μεταφερθεί και μπορούν να ασκηθούν από τις παράνομες αρχές της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» («ΤΔΒΚ») και
(γ) η ισχυριζόμενη αναστολή αποτελεί την έκφραση της γενικότερης «αρχής της αποτελεσματικότητας» που καθιερώνεται από το διεθνές εθιμικό δίκαιο, με την έννοια ότι δικαιώματα αποκτώνται μόνο εφόσον μπορούν να ασκηθούν αποτελεσματικά.

Προς υποστήριξη των θέσεών τους, οι εφεσείοντες επικαλέστηκαν την περίπτωση της Ταϊβάν.

Το Εφετείο απέρριψε το σύνολο των πιο πάνω ισχυρισμών. Κατ΄αρχάς, το Εφετείο διαπίστωσε ότι πτήσεις προς το έδαφος συμβαλλόμενου κράτους στη Σύμβαση του Σικάγο για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία δεν μπορούν να διεξαχθούν χωρίς την άδεια του κράτους αυτού. Θεώρησε δε, ότι οι ισχυρισμοί περί αναστολής των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας κάτω από την εν λόγω Σύμβαση δεν ευσταθούν.

Εξάλλου, το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε την ύπαρξη οποιασδήποτε γενικής αρχής εθιμικού διεθνούς δικαίου, με βάση την οποία να αναστέλλονται αυτόματα δικαιώματα σε περιοχές όπου το κυρίαρχο κράτος δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο. Σημείωσε, μάλιστα, ότι όπου διαπιστώνεται παράνομη συμπεριφορά κρατών, δεν μπορεί να γίνει επίκληση της ισχυριζόμενης αρχής της αποτελεσματικότητας κατά τρόπο που να οδηγεί σε νομιμοποίηση de facto καταστάσεων, ιδιαίτερα όπου, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Κύπρου, υπάρχουν Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επιστράτευσαν Ναμίμπια και απέτυχαν

ΟΙ ΕΦΕΣΕΙΟΝΤΕΣ υποστήριξαν πως οι πράξεις της «ΤΔΒΚ» που αφορούν στις αερομεταφορές και κυρίως στη λειτουργία του παράνομου αερολιμένα στην Τύμπου, αποτελούν πράξεις που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών και, ως εκ τούτου, μπορούν να αναγνωριστούν στο πλαίσιο της λεγόμενης εξαίρεσης της «Νamibia». Η εν λόγω εξαίρεση πηγάζει από Γνωμάτευση του Διεθνούς Δικαστηρίου, όπου αναφέρθηκε πως καθημερινές πράξεις, όπως εγγραφή γεννήσεων, θανάτων και γάμων, των οποίων η μη αναγνώριση θα απέβαινε σε βάρος των κατοίκων της περιοχής, εξαιρούνται από τη γενική αρχή περί ακυρότητας και μη αναγνώρισης πράξεων ενός παράνομου καθεστώτος. Το Εφετείο απέρριψε κατηγορηματικά και τον τελευταίο αυτό ισχυρισμό και την προσπάθεια διεύρυνσης της εξαίρεσης της «Νamibia». Τόνισε ότι η υπό εξέταση περίπτωση αφορά το ενδεχόμενο παροχής αδειών για διεθνείς πτήσεις προς και από το κατεχόμενο έδαφος της Κύπρου παρά τις ενστάσεις του αναγνωρισμένου κράτους στο οποίο το εν λόγω έδαφος ανήκει. Αυτό, συνέχισε, αποτελεί ζήτημα δημοσίου δικαίου, που πόρρω απέχει από περίπτωση που θα μπορούσε να εξεταστεί στο πλαίσιο της εξαίρεσης της «Νamibia».


Εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", 13/10/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου