Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Μισή αλήθεια και αυτοπροστασία

Του Άριστου Μιχαηλίδη

«Θα πάψουμε να καταδικάζουμε τη Χούντα, θα πάψουμε δηλαδή, να λέμε την ιστορική αλήθεια; Θα παραχαράξουμε την ιστορία αυτού του τόπου;», ρωτούσε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του περί εισβολής της Ελλάδας. Αλλά ο Πρόεδρος δεν έπρεπε να θέτει στο λαό ρητορικά ερωτήματα, έπρεπε να δίνει απαντήσεις. Αλλά, ακόμα και ο τρόπος που έθεσε τα ερωτήματά του χτες μπορεί να χαρακτηριστεί ως σκόπιμη διαστρέβλωση των γεγονότων. Θέλει να μας πει ότι όσοι του ασκούν κριτική το κάνουν για να πάψουν να καταδικάζουν τη Χούντα; Έγιναν ξαφνικά όλοι χουντικοί σ΄ αυτό τον τόπο; Και την ώρα που όλος ο κόσμος παρακολουθεί στις τηλεοράσεις, ξανά και ξανά, τη δήλωσή του, ο ίδιος στρέφει τα πυρά του σε ένα μόνο δημοσιογράφο, ο οποίος απομόνωσε δήθεν τη φράση του. «Ένας δημοσιογράφος αν θέλετε, θέλησε να απομονώσει μια λέξη και να δημιουργηθεί όλο αυτό το αλαλούμ». Φταίει ο δημοσιογράφος δηλαδή και όχι το περιεχόμενο όσων είπε ο ίδιος! Πράγματι όμως, ένας μόνο δημοσιογράφος πρόβαλε τη συγκεκριμένη δήλωση, διότι οι υπόλοιποι ενημερώθηκαν από το κυβερνητικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο φρόντισε τυχαία να μη μεταδώσει ούτε λέξη από το προβληματικό απόσπασμα.

Και μία μόνο εφημερίδα, ο Φιλελεύθερος, πρόβαλε τη δήλωση γιατί έκρινε ότι ήταν σημαντική και δέχτηκε την επίθεση της κυβερνητικής εφημερίδας. Ενώ, αν απέκρυβε τη δήλωση, δεν θα γινόταν το αλαλούμ. Αλλά η απόκρυψη των γεγονότων είναι διαστρέβλωση και συσκότιση και παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας. Μήπως αυτή είναι η επίσημη πολιτική μας πια;
Ένεκα η επέτειος, θα σημειώσουμε εδώ μια ιστορική αλήθεια, που μπορεί να μην έχει σχέση με τα πιο πάνω, αλλά δείχνει τη λογική που επικρατεί, τη λογική της παραχάραξης και της μισής αλήθειας. Την προβάλλει όλη αυτή η συνομοταξία των νεοφώτιστων ιστοριογράφων, που υιοθετεί και η κυβέρνηση για να αποτελούν τη φωνή της στην ιστορία:
Εδώ και καιρό λένε και ξαναλένε ότι μετά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων βουλευτών από τη Βουλή, υπήρξε κίνηση εκ μέρους τους για να επιστρέψουν, αλλά εμείς οι ανόητοι τούς απορρίψαμε. Το λένε για να αφήνουν σκιές εναντίον των Ελληνοκυπρίων ότι έχασαν την ευκαιρία να λυθεί εκεί το πρόβλημα, διότι δεν ήθελαν τους Τουρκοκυπρίους. Ολόκληρη η αλήθεια, όμως, είναι πολύ διαφορετική. Την είπε ο Γλαύκος Κληρίδης, τότε Πρόεδρος της Βουλής, στο ΡΙΚ πριν από λίγες μέρες. Πράγματι, είπε, έστειλαν επιστολή και ζητούσαν να επιστρέψουν, αλλά: 
1) Δεν ήταν όλοι οι Τουρκοκύπριοι βουλευτές, αλλά μόνο εκείνοι που ανήκαν στην ομάδα του Κουτσούκ. 
2) Αρνήθηκαν να δεσμευτούν ότι οι αποφάσεις της Βουλής θα υπογράφονταν από τον αντιπρόεδρο Κουτσούκ για να ισχύουν. 
3) Ζητούσαν να έρχονται στη Βουλή συνοδεία των Ηνωμένων Εθνών για λόγους ασφαλείας και απαντήσαμε θετικά φτάνει τα Ηνωμένα Έθνη να μην έμπαιναν μέσα στη Βουλή για να μην προσβληθεί η κυριαρχία της Δημοκρατίας. 
4) Ο λόγος που ζήτησαν να επιστρέψουν ήταν για να εκπροσωπηθούν στο Συμβούλιο της Ευρώπης και να ενισχύσουν την Τουρκία, που τότε έκανε εκεί μεγάλο πόλεμο εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Να λέμε, λοιπόν, την ιστορική αλήθεια, αλλά ολόκληρη. Μόνο έτσι θα αυτοπροστατευθούμε.



Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος", 2/10/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου