Του Χρύσανθου Τσουρούλη
Σκέψεις για μετάβαση και των πολιτικών αρχηγών ενόψει τριμερούς
Τελικά αποφεύχθηκε η 15η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία οι Τούρκοι γιορτάζουν και εμείς... θρηνούμε, και ορίστηκε η 18η του μηνός για το «μεγάλο ραντεβού» της Νέας Υόρκης.
Οι Δημήτρης Χριστόφιας και Ντερβίς Έρογλου θα συναντηθούν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, σε μια τριμερή συνάντηση. Η επιλογή από το ημερολόγιο δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού μόλις μερικές ημέρες αργότερα, στις 23 του μήνα, θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας η σχετική έκθεση του Γ.Γ. των Η.Ε. για την πρόοδο των συνομιλιών. Καθόλου τυχαία δεν είναι και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Του Συμβουλίου Ασφαλείας προεδρεύει η Βρετανία, ενώ την έκθεση των Η.Ε. για το Κυπριακό θα παρουσιάσει ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, ο πολυσυζητημένος Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Ψάχνει «συντροφιά» στη Νέα Υόρκη;
Εύκολα θα έλεγε κανείς ότι οι οιωνοί δεν είναι καθόλου θετικοί για την ελληνική πλευρά. Ίσως να είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που τις τελευταίες ημέρες ωριμάζει πολύ, σε κύκλους του Προεδρικού, η ιδέα να ζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τους αρχηγούς των κομμάτων να τον συνοδεύσουν στη Νέα Υόρκη. Μια προκαταρκτική βολιδοσκόπηση των προθέσεών τους, μας εξομολογείται αξιόπιστη πηγή του Προεδρικού, θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, στο άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών. Μια τέτοια κίνηση, στο πρότυπο της πρακτικής που εφάρμοζαν στο παρελθόν και άλλοι Πρόεδροι, σίγουρα θα ελαφρύνει κάπως το βάρος στους ώμους του Δημήτρη Χριστόφια. Προκύπτει, όμως, ένα σοβαρό δίλημμα. Και προβληματίζει σοβαρά τους εμπνευστές της «ιδέας για εθνική αποστολή στη Νέα Υόρκη». Αν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν θα πρέπει να μείνει πίσω, και ως Πρόεδρος της Βουλής θα αναπληρώνει τον Πρόεδρο, τότε το κόμμα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής του, Γιώργος Κολοκασίδης. Αυτό από μόνο του «αποτελεί εφιάλτη» στους συγκεκριμένους κύκλους. Ενώ αρκετά δύσκολο, έως απίθανο, είναι να δεχτεί σε αυτήν τη συγκυρία μια τέτοια πρόσκληση ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, λόγω της όλης μέχρι σήμερα τοποθέτησης του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος ασκεί έντονη κριτική και διατυπώνει αντιρρήσεις, τόσο για την απουσία ενημέρωσης όσο και για τα «τετελεσμένα» ενώπιον των οποίων έφερνε ο Πρόεδρος Χριστόφιας το Εθνικό Συμβούλιο. «Θα ερχόταν σε πλήρη αντίφαση με την αποδοχή μιας τέτοιας πρόσκλησης την υστάτη», υποστηρίζει στέλεχος της ανώτερης βαθμίδας του ΔΗΣΥ.
Πάντως, τις τελευταίες ημέρες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών υπήρξαν πυρετώδεις προεργασίες για τον καθορισμό, τόσο του περιεχομένου όσο και της διαδικασίας της συνάντησης του Γ.Γ. με τους δυο ηγέτες. Έγκυροι κύκλοι αναφέρουν στη «Σ» από την έδρα των Η.Ε., ότι κατέληξαν να γίνει μόνο μια συνάντηση των τριών. Ο σκοπός αυτής της μεθόδευσης θα είναι, μετά τη συνάντηση, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, ο Μπαν Κι Μουν να είναι σε θέση να ανακοινώσει κάποιες συγκλίσεις στο περιουσιακό, έστω και σε δευτερεύοντα ζητήματα. Σαν τέτοιες συγκλίσεις εκτιμάται ότι θα προβληθούν τα σχετικά με την Επιτροπή Αποζημιώσεων και τον Οργανισμό Γης. «Χωρίς να υπάρχει καμία ελπίδα όχι να καταλήξουν, αλλά έστω και να βρεθούν σε σύγκλιση επί της ουσίας του ζητήματος, σε αυτά τα επιμέρους έχουμε την προσδοκία ότι, έστω και την υστάτη, θα γεφυρωθούν οι διαφορές...».