Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ ως… χεράκια του Ντάουνερ!

Η νέα συμπαιγνία των δύο κομμάτων εξευτέλισε την αξιοπιστία της Βουλής

Του Σάββα Ιακωβίδη

Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για ένα Κοινοβούλιο για να χάσει τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία του, παρά μόνον ένας: Να υποκύψει σε εξωκοινοβουλευτικές πιέσεις και να δώσει την εικόνα υποχείριου και πειθήνιου οργάνου, που υπακούει σε έξωθεν πιέσεις και επιθυμίες. Η Κυπριακή Βουλή εξευτελίστηκε την περ. Πέμπτη, μετά την κατά πλειοψηφίαν -ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ- απόφαση της Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως να αναβάλει τη συζήτηση θέματος για την άθλια συμπεριφορά του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί μετά τις 18 Νοεμβρίου, δηλ. μετά την τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη. Το θέμα που είχε εγγραφεί τον περ. Οκτώβριο από τους βουλευτές Ρίκκο Ερωτοκρίτου και Ανδρέα Σ. Αγγελίδη αφορούσε τη θεσμική προστασία αξιωματούχων του κράτους, θρησκευτικών ηγετών και Κυπρίων πολιτών που, διά των αποκαλυφθέντων εγγράφων Ντάουνερ, στο γνωστό βιβλίο, «Σημαδεμένη τράπουλα», των Αιμιλιανίδη, Κοντού και Κέντα, χλευάζονται, διασύρονται, κατηγοριοποιούνται κατά τρόπο ανάρμοστο από τον Ντάουνερ και άλλους λειτουργούς του ΟΗΕ.

Το βιβλίο «Σημαδεμένη τράπουλα» κυκλοφόρησε τον περ. Αύγουστο και ήδη έγινε μπεστ σέλερ για τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του για τη συμπεριφορά και την τεχνοτροπία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ. Από τον Αύγουστο μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου, ουδείς ενοχλήθηκε. Ούτε και ο Ντάουνερ. Μόλις, όμως, δημοσιοποιήθηκε ότι οι δύο βουλευτές ενέγραψαν θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών, ενεργοποιήθηκαν διάφοροι: Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και εφημερίδες. Και επειδή ο Ντάουνερ γνωρίζει, προφανώς, την τέχνη της διαβουκόλησης και αξιοποίησης πρόθυμων πληρεξουσίων, τους άφησε να ενεργήσουν εκείνοι, αντ’ αυτού.

Η ενόχληση του Άντρου

Ευθύς εξ αρχής εκδηλώθηκε η γνωστή πλην κωμική κυπριακή τρομοφοβία: Μήπως ενοχληθούν τα Ην. Έθνη, μήπως θυμώσει ο ανεκδιήγητος Ντάουνερ, μήπως και πληγεί το… συμφέρον του τόπου και ο… αγώνας του κυπριακού λαού. Ο Πρόεδρος της Βουλής, ενεργών προφανώς κατά παράκληση Χριστόφια, επιχείρησε να μεταπείσει τον Ρ. Ερωτοκρίτου, εισηγητή του θέματος και πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών, να μη γίνει η συζήτηση. Όταν συνάντησε τη δικαιολογημένη άρνησή του, επιστρατεύθηκαν οι σύντροφοι τού ΑΚΕΛ. Ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, στις 19/10/2010 τάχθηκε εναντίον προσπάθειας κάποιων να δημιουργήσουν προβλήματα στις σχέσεις μας με τον ΟΗΕ (ότι ο Ντάουνερ δημιουργεί προβλήματα σε μας, δεν ενόχλησε τον ΑΚΕΛικό ηγέτη…). Και πρόσθεσε ότι τα όποια παράπονα συζητούνται διά της διπλωματικής οδού και όχι μέσα από το στήσιμο δικαστηρίων στη Βουλή.

Η αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Ρ. Ερωτοκρίτου ήταν άμεση και καταιγιστική. Υπέδειξε έντονα ότι οι δηλώσεις Κυπριανού «αποτελούν επιχείρηση φίμωσης της Βουλής και πλήττουν τους δημοκρατικούς θεσμούς» και υπογράμμισε: «Η Βουλή συζητά τα πιο απλά θέματα της καθημερινότητας των πολιτών και πολύ καλά κάνει, και θα της απαγορευθεί να συζητήσει ένα θέμα μείζονος σημασίας; Στόχος της εγγραφής του θέματος είναι να προστατευθεί η θεσμική υπόσταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, άλλων αξιωματούχων της κυπριακής Πολιτείας, πολιτικών προσωπικοτήτων, δημοσιογράφων, ακόμα και αρχιερέων από ανοίκειους χαρακτηρισμούς και ανοίκειες ενέργειες του κ. Ντάουνερ και της ομάδας του, όπως αποκαλύπτουν τα λεγόμενα έγγραφα Ντάουνερ, τα οποία, να σημειωθεί, δεν έχουν διαψευστεί».


Ο Πουργουρίδης, τα έγγραφα και η μανιώδης θωράκιση του Ντάουνερ…

Αντί να διαψεύσουν τα αδιάψευστα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Χρήστος Πουργουρίδης, γνωστός και για άλλες αντιδημοκρατικές ενέργειές του, επιδόθηκε αμέσως μετά την εγγραφή του θέματος στην Επιτροπή Θεσμών, σε μια προσπάθεια αμφισβήτησης. Καθημερινά υπέβαλλε ότι τα έγγραφα, που τεκμηριώνουν την ανάρμοστη συμπεριφορά Ντάουνερ, έναντι της υπόθεσης του κυπριακού Ελληνισμού, είναι προϊόν κλοπής. Άρα, έγινε παρανομία, συνεπώς η Επιτροπή της Βουλής δεν μπορεί να ασχοληθεί με… κλεμμένα έγγραφα και με μια… παρανομία.

Ερώτηση: Πώς και από πού το ξέρει ο Πουργουρίδης ότι τα έγγραφα εκλάπησαν; Ποιος του το είπε; Έκανε προσωπική έρευνα; Κατέχει αποδεικτικά στοιχεία; Ως νομικός, γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι η τεκμηρίωση ενός αδικήματος ή εγκλήματος είναι απαραίτητη ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ο λαλίστατος Πουργουρίδης δεν εξηγεί. Όπως δεν εξήγησε ούτε η εφημερίδα «Πολίτης», με άριστες σχέσεις με τον Ντάουνερ, γιατί τα αποκαλυφθέντα έγγραφα είναι προϊόν κλοπής (να εννοήσουμε ότι τα έγγραφα για τον Παπασάββα είναι προϊόν… κλοπής ή υποκλοπής;). Πουργουρίδης και «Πολίτης» δεν εξήγησαν ποτέ γιατί ο Ντάουνερ δεν βγήκε ούτε μία φορά να αντιδράσει ή, τουλάχιστον, να υπερασπίσει τον εαυτό του έναντι των αποκαλύψεων και των διατυπούμενων εναντίον του, κατηγοριών.

Φαίνεται ότι άλλοι ανέλαβαν εργολαβικά την υπεράσπισή του: Το ΑΚΕΛ, ο ΔΗΣΥ, ο Πουργουρίδης και ο «Πολίτης». Όμως εδώ γεννάται μείζον πολιτικό και κοινοβουλευτικό ζήτημα, επειδή διά μιας νέας, ανίερης και αντιδημοκρατικής συμπαιγνίας και συμμαχίας, τα δύο μεγάλα κόμματα εμπόδισαν συζήτηση του θέματος, την περ. Πέμπτη, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, επικαλούμενα το… συμφέρον του τόπου και την τριμερή συνάντηση. Το πρωί της ίδιας ημέρας, από το Τρίτο του ΡΙΚ, ο Πουργουρίδης επέμενε ότι τα έγγραφα ήταν κλεμμένα, άρα υπήρχε παρανομία, συνεπώς η Βουλή δεν θα μπορούσε να ασχολείται με την παρανομία. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι πλήττεται ο αγώνας του κυπριακού Ελληνισμού και ότι εμείς, που είμαστε θύματα της παρανομίας, πρέπει να στηρίζουμε τη νομιμότητα.

Ο Πουργουρίδης δεν εξήγησε γιατί ο Ντάουνερ δεν προσφεύγει στα δικαστήρια κατά των κατ’ ισχυρισμόν κατηγόρων του και… κλεπτών των εγγράφων του. Αντίθετα, ο Πουργουρίδης, με επιστολή του στην Επιτροπή, εισηγείτο άνοιγμα προδιαδικαστικού ζητήματος ώστε η Επιτροπή να συζητήσει κατά πόσον τα έγγραφα είναι προϊόν υποκλοπής ή όχι. Απορούμε πραγματικά με τον παραλογισμό Πουργουρίδη: Ποιος θα αποδείξει ότι τα έγγραφα είναι προϊόν υποκλοπής; Όχι, βέβαια, η Βουλή, επειδή δεν είναι δουλειά της και δεν μπορεί να κάνει τον αστυνομικό ντετέκτιβ. Εκείνος που οφείλει να αποδείξει ότι τα έγγραφα είναι δήθεν κλεμμένα, είναι ο Ντάουνερ, ο οποίος, όμως, έβγαλε τον πολιτικό σκασμό. Και στη θέση του ανέλαβαν να θολώσουν τα νερά το ΑΚΕΛ, ο ΔΗΣΥ διά του Πουργουρίδη και ο «Πολίτης». Γνωρίζουμε ότι η Κυβέρνηση από τις 22/10/2010 έστειλε επιστολή στα Ην. Έθνη ζητώντας να τεκμηριώσουν τις καταγγελίες τους ότι τα έγγραφα είναι προϊόν υποκλοπής. Ακόμα σφυρίζουν στον αέρα…


Η περίπτωση Μ. Μόλλερ

Μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας διαχρονικά έχει καλλιεργηθεί μια ηλιθιώδης νοοτροπία και συμπεριφορά, που είναι μειωτική για την ίδια και απαξιωτική για την Κύπρο: Να μη συγκρουόμαστε με τα Ην. Έθνη. Να μην τα βάζομε με τον ΓΓ του Οργανισμού. Να μην ενοχλούμε τους εδώ αξιωματούχους του, έστω και αν πολλές φορές κάποιοι εξ αυτών δρούσαν και ενεργούσαν υπονομευτικά κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να μην τους θυμώνουμε επειδή θα ενεργήσουν εναντίον μας. Η ίδια δουλική νοοτροπία εκδηλώθηκε και στην περίπτωση του Ντάουνερ. Όλοι γνωρίζουν, και πρώτος ο Πρόεδρος Χριστόφιας, τις αθλιότητες και το ρόλο του κατά της υπόθεσής μας. Όπως γνωρίζουν πώς συμπεριφέρεται έναντι πολιτειακών, κρατικών αξιωματούχων και θρησκευτικών ηγετών, δημοσιογράφων και πολιτών.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατ’ επανάληψιν έγινε έξαλλος με τον Ντάουνερ και τις πρακτικές του. Του έκανε σφοδρές παραστάσεις. Δεν έπραξε το αυτονόητο και αξιοπρεπές: Να ζητούσε από το 2008 την ανάκληση και αντικατάστασή του. Να θυμίσουμε ότι ο προκάτοχος του Ντάουνερ, Μάικλ Μόλλερ, ένας σοβαρός και αντικειμενικός Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, υπέστη την μήνιν της Τουρκίας επειδή ακριβώς ήταν αντικειμενικός. Και με μεθοδεύσεις και εκβιασμούς πέτυχε την απομάκρυνσή του, για να μας φέρουν τον Ντάουνερ. Γιατί ο Δ. Χριστόφιας δεν έπραξε το ίδιο για τον Ντάουνερ, αφού γνωρίζει άριστα το ποιόν και την πολιτεία του;


Τα παιδιά και τα χεράκια

Για να καταδειχθεί η απαξιωτική στάση του Ντάουνερ έναντι των συνομιλητών επισημαίνουμε επιστολή, ημ. 26 Φεβρουαρίου 2009, του Ντάουνερ προς τη Σόνια Μπάχμαν για το ζήτημα του Λιμνίτη, η οποία είναι ενδεικτική του τρόπου, με τον οποίο ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ αντιμετώπιζε τις διαπραγματεύσεις: «Δεν έγινε τίποτε στο θέμα του Λιμνίτη. Τίποτα. Κουνούν απλώς τα χέρια τους και με περιμένουν να γυρίσω πίσω. Κρίμα που πήγα σε κρουαζιέρα ως λέκτορας, ενώ έπρεπε να τους κρατώ τα χεράκια. Είναι σαν παιδιά (they’re like children)». Να θυμίσουμε ακόμα τις υποδείξεις του Γιάσερ Σάμπρα, αξιωματούχου του ΟΗΕ προς Ντάουνερ: «Να χρησιμοποιείτε μηνύματα φόβου προσεκτικά», ενώ έγινε αναφορά και σε γνωστούς Κύπριους πληρεξούσιους, προαγωγούς αυτών των μηνυμάτων.

Η Σόνια Μπάχμαν χάρηκε επειδή ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε ομιλία του επέσεισε τον κίνδυνο, «μη λύση θα είναι καταστροφική». Με αφορμή το συλλαλητήριο στις 24/4/2009 για το δημοψήφισμα, απαντώντας σε σημείωμα της Μπάχμαν, ο Ντάνουνερ με αλαζονεία και υβριστική, απαξιωτική αντίδραση, της απάντησε: «Τώρα θα πρέπει να νικήσουν εμένα. Δεν θα το πετύχουν» και εννοούσε τους υποστηρικτές του ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. Βοηθός του Ντάουνερ άφησε επίσης ανοίκειες αιχμές κατά του Μ. Καρογιάν και του ΔΗΚΟ. Η «Σ» και ο εκδότης της, Κ. Χατζηκωστής, δεν ξέφυγαν από τη λάσπη του Ντάουνερ και της ομάδας του. Γι’ αυτούς και πολλούς άλλους λόγους, η Επιτροπή Θεσμών έπρεπε να συζητήσει την περ. Πέμτπη το θέμα Ντάουνερ. Το κοινοβουλευτικό σύστημα ελέγχου και η ελευθερία έκφρασης, η αξιοπρέπεια και η αξιοπιστία της Βουλής και της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέστησαν καίριο πλήγμα από τις μεθοδεύσεις ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ, που αυθαίρετα και φασιστικά απαγόρευσαν στους πολίτες να γνωρίσουν ποιος είναι ο Ντάουνερ και ο φθοροποιός και υπονομευτικός ρόλος του κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και των θεσμών της.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Σημερινή", 7/11/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου