Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Τα εγγόνια του Δ. Χριστόφια και η εγγονή του Γ. Σέρτη

Του Σάββα Ιακωβίδη

Είναι πρωτοφανές για τα κυπριακά πολιτικά δεδομένα: Εδώ και πάνω από 40 ημέρες, χιλιάδες πολίτες απαιτούν καθημερινά την απόδοση δικαιοσύνης για την ανθρωποκτονία 13 συμπατριωτών μας, την ανάληψη πολιτικών ευθυνών από τον Πρόεδρο Χριστόφια και την παραίτησή του.

Μετά την Ισπανία, την Ελλάδα και αραβικές χώρες, και η Κύπρος απέκτησε τους αγανακτισμένους και αφυπνισμένους πολίτες. Ποιοι είναι αυτοί οι χιλιάδες πολίτες που, σταθερά, αταλάντευτα και καθημερινά, διαδηλώνουν κατά του Προέδρου, της Κυβέρνησης και κατά του πολιτικού συστήματος; Προέρχονται απ' όλες τις κοινωνικές τάξεις και όλους τους ιδεολογικούς, κομματικούς και πολιτικούς χώρους ή είναι ανένταχτοι.

Όλοι εκκινούν από έναν κοινό παρονομαστή: Έχουν υψηλή αίσθηση δικαιοσύνης, αξιοκρατίας, αξιοπρέπειας, ευνομίας, ισοπολιτείας, ισονομίας και υπεράσπισης των συμφερόντων του τόπου. Η έκρηξη στο Μαρί και η κατεδάφιση της οικονομίας, το ξεγύμνωμα θεσμών και υπηρεσιών, που αποκάλυψαν την απίστευτη αναξιότητα και ανευθυνότητά τους, ανατίναξε και όσα πίστευαν προηγουμένως για μια Κύπρο δήθεν αδιάφθορη, τάχα ευρωπαϊκή και με πολιτικό σύστημα δήθεν ικανό να αντιμετωπίσει κρίσεις και έκτατες καταστάσεις.

Όλα αυτά κατέρρευσαν μέσα τους. Και ευθύς ξεχείλισε η οργή, ο θυμός, η αγανάκτηση, η θλίψη: Για τους 13, που χάθηκαν τόσο άδικα. Για τον τόπο, που κυβερνάται από ανάξιους πολιτικούς και επιτήδεια κομματικά μικρομάγαζα. Για έναν Πρόεδρο, που δεν είχε την πολιτική ανδρεία να αναλάβει τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες του, να κοιτάξει θαρραλέα το λαό κατάματα και εύτολμα να παραιτηθεί. Για την οικονομία, που σωρεύθηκε σε ερείπια εξαιτίας των επικίνδυνων που τους κυβερνούν.

Οι πολίτες ένιωσαν έντονα το κρατικό, πολιτειακό, πολιτικό κενό και τρόμαξαν για το παρόν. Ανησυχούν έκδηλα για το μέλλον, για τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Για τη δύστηνη πατρίδα και για το Κυπριακό. Δεν πιστεύουν και δεν ανέχονται άλλο έναν Πρόεδρο, που κρύβεται πίσω από χαμηλόβαθμους υπηρεσιακούς για να καλύψει τις δικές του πρωταφανώς ασήκωτες πολιτικές ευθύνες.

Οι αφυπνισμένοι πολίτες είναι ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός, που κανένα κόμμα ούτε η Κυβέρνηση και ειδικά το ΑΚΕΛ δεν μπορούν να αγνοήσουν. Προχθές, με αφορμή πορεία αυτοκινητιστών προς το Κελλάκι, το ΑΚΕΛ εξεμάνη. Και διά του βουλευτή του, Γ. Λουκαΐδη, επιδόθηκε σε ανεκδιήγητους χαρακτηρισμούς εναντίον τους. Αφού τους στόλισε με διάφορα κοσμητικά επίθετα, είπε και τα εξής: «Η ενέργεια αυτή εισάγει καινούργια ήθη στον πολιτικό βίο του τόπου μας αφού ορισμένοι στρέφονται ανερυθρίαστα, πλέον, κατά της ιδιωτικής ζωής του Προέδρου της Δημοκρατίας, της οικογένειας, των παιδιών και των εγγονιών του».

Επιλεκτικά ευαίσθητε ΑΚΕΛικέ βουλευτά, με την κοντή μνήμη… Μα, ποιοι εισήγαγαν, κατά τρόπο φασιστικό, αφόρητο και καταδικαστέο, καινούργια ήθη στον τόπο; Η κυβέρνηση Χριστόφια! Να θυμίσουμε στον Γ. Λουκαΐδη εκείνη την πρωινή έφοδο της Αστυνομίας στο σπίτι του δικηγόρου, Ξενή Ξενοφώντος, προσφιλούς υιού του γνωστού εκπαιδευτικού και χρονογράφου, Γ. Σέρτη.

Τα αστυνομικά όργανα του Χριστόφια δεν σεβάστηκαν ότι η σύζυγός του ήταν ακόμα λεχώνα, ούτε τη μόλις 10 ημερών εγγονή του Σέρτη. Συμπεριφέρθηκαν έναντι του Ξενή ως εάν να ήταν επικίνδυνος τρομοκράτης. Για μας δεν υπάρχουν δυο λογιών εγγόνια, τα προεδρικά και τα παρακατιανά. Όπως για μας δεν υπάρχουν πολλών λογιών δημοκρατίες, παρά μόνο μία. Αυτή που επιτρέπει στον κάθε πολίτη να εκφράζεται και να διαδηλώνει χωρίς το φόβο ΑΚΕΛικών υβριστικών εξαπτερύγων ή αστυνομικών εισβολών τα ξημερώματα στις κρεβατοκάμαρές μας.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Σημερινή", 18/8/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου