Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Κάποτε τελειώνουν και οι στύλλοι…

Του Κώστα Βενιζέλου

Το ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου θα πρέπει να θεωρείται προσωρινή επιτυχία του Προέδρου Χριστόφια. Προσωρινή γιατί πολλά από τα όσα έχουν καταγραφεί στο ανακοινωθέν θα ανατραπούν ή και ανατράπηκαν από την εν εξελίξει διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα, κατάφερε ο Πρόεδρος να ξεπεράσει τις αντιδράσεις που εκφράζονται δημοσίως από την πλειοψηφία των κομμάτων για τους χειρισμούς του. Οι αντιδράσεις αυτές ενοχλούν το προεδρικό, το οποίο μετά την κατάθεση των έγγραφων θέσεων από τα κόμματα στην τετραήμερη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, βρέθηκε μπροστά σε ένα βουνό διαφορετικών και αλληλοσυγκρουόμενων θέσεων. Η λύση σε αυτό, ήταν τελικά να διαμορφωθεί ένα κείμενο με όλα όσα μπορούσε να χωρέσει… Είναι προφανές πως η υιοθέτηση διακηρυκτικών προθέσεων, αποσκοπούσαν να ικανοποιήσουν ολόκληρο το φάσμα των απόψεων από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΣΥ μέχρι και το ΕΥΡΩΚΟ (που δεν έμεινε τελικά ικανοποιημένο όπως και οι Οικολόγοι).

Το περιεχόμενο της απόφασης/ανακοίνωσης δεν αφορά το παραχθέν υλικό στις απευθείας διαπραγματεύσεις. Γιατί επί της ουσίας δεν το έχουν αγγίξει, κι αυτό δεν χρειάζεται μαντικές ικανότητες για να το διαπιστώσει κάποιος. Προκύπτει επί του αποτελέσματος. Είναι δε παράλληλα πρόδηλο ότι πολλές αναφορές έρχονται σε αντίθεση και αντίφαση με τα όσα συζητούνται.

Μεταξύ άλλων, αναδεικνύονται τα εξής που θεωρούνται αντιφατικά σε σχέση με την «πραγματικότητα επί του εδάφους»:

Στο θέμα των εποίκων ενώ υπάρχει η δέσμευση-προσφορά για την παραμονή 50.000 καταγράφεται η θέση για αποχώρησή τους.

Η αναφορά, για παράδειγμα, σε «αποκατάσταση της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας» οδηγεί σε «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία»;

Ακόμη και εάν η απόφαση/ανακοίνωση να συνδέεται με λόγους τακτικής, αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο γύρο των απευθείας διαπραγματεύσεων. Και ήδη, ο Πρόεδρος δηλώνει ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος («όχι, όμως, όσο αναμέναμε») και ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ., Αλεξάντερ Ντάουνερ, αναφέρει στους συνεργάτες του στη Νέα Υόρκη ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί σε τρεις μήνες. Μια πρόβλεψη, πάντως, που δεν συνάδει με τα όσα δεδομένα γνωρίζουμε.

Το Εθνικό Συμβούλιο θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπο με το κοινό του ανακοινωθέν. Προσθαφαιρέσεις στην πολιτική μπορούν να γίνονται, υπάρχει όμως ενίοτε ο κίνδυνος να εκτίθενται οι πολιτικοί. Η διαχείριση του Κυπριακού στηριζόταν έκπαλαι στη λογική «στύλλον-στύλλον άνεση». Κάποτε τελειώνουν, όμως και οι στύλλοι.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος", 22/9/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου