Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Γιατί συγχύστηκαν οι σεναριολόγοι

Του Άριστου Μιχαηλίδη

Στις επαφές του, αλλά και στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε για πρώτη φορά περίγραμμα της πραγματικής εικόνας των συνομιλιών, χωρίς να προσπαθεί να την ωραιοποιήσει και χωρίς να αγωνίζεται να προστατεύσει το καλό κλίμα σκεπάζοντας την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς. Τα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση ήταν τόσο καθαρά και οι επικρίσεις προς την Τουρκία ήταν για πρώτη φορά τόσο αυστηρές, που έκανε και τους γνωστούς σεναριολόγους στην Κύπρο να ανησυχήσουν ότι άλλαξε «στρατόπεδο», κατατάχθηκε στους απορριπτικούς και κινδυνεύουν να χάσουν το λουφέ της εξουσίας, που επί ενάμιση χρόνο πρόσφερε γη και ύδωρ στην ανόητη πολιτική τους γραμμή του «δώστα όλα να τελειώνουμε».

Οι ίδιοι δημοσιογράφοι, που μόλις την περασμένη βδομάδα έστηναν σενάρια με τη φαντασία τους ότι το «απορριπτικό μέτωπο» έχει δημιουργήσει συντονιστικό όργανο για να «υπονομεύσει» τις συνομιλίες, εμφανίστηκαν την Κυριακή, σε δυο εφημερίδες, με παρόμοια σενάρια που παρέπεμπαν σε έναν εκβιαστικό συνασπισμό, με στόχο να «συνετίσουν» τον Πρόεδρο μπας και συνεχίσει την επιθετική πολιτική, που ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη. Στην εφημερίδα «Πολίτης», ολοσέλιδο ρεπορτάζ «αποκάλυπτε» ότι «πατάει σε δυο βάρκες ο Χριστόφιας» και ότι προκαλούν μπέρδεμα «στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τα άκρως αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπει». Ο Χριστόφιας, φυσικά, δεν είναι ραδιοσταθμός για να εκπέμπει μηνύματα, αλλά είναι περίεργο πότε πρόλαβαν τα σαΐνια να καταγράψουν το μπέρδεμα, προπάντων στο εξωτερικό. Ενώ τόσο καιρό ήταν καλός, καλότατος, έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη, αντιφατικός που μπερδεύει τον πλανήτη! Στην «Αλήθεια» ήταν πιο προχωρημένο το σενάριο. «Στο μικροσκόπιο διπλωματών οι αντιφάσεις μας», έλεγε το πρωτοσέλιδο κύριο θέμα και επικαλείτο ενημέρωση που είχε η εφημερίδα από διπλωμάτες (ανώνυμους, βεβαίως) οι οποίοι εκφράζουν έντονες ανησυχίες «για την αντιφατικότητα των μηνυμάτων από τον Πρόεδρο Χριστόφια». Φυσικά, δεν ξέρουμε αν έτρωγαν μαζί ανθούς ή κληματόφυλλα οι δημοσιογράφοι και οι διπλωμάτες και συντονίστηκαν με τόση ακρίβεια στην επίθεση κατά του Χριστόφια, αλλά τέτοιο άγχος, επειδή τόλμησε, μετά από τόσο καιρό, να μιλήσει ελληνικά είναι αξιοσημείωτο.

Γιατί αγχώθηκαν όμως και συγχύστηκαν τόσο πολύ; Δεν αλλάζει τόσο εύκολα γραμμή ο Πρόεδρος και έσπευσαν μάνι-μάνι να τον περάσουν από εκτελεστικό απόσπασμα. Μάλιστα, μόλις πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, επέμενε να στέλνει αισιόδοξα μηνύματα, δηλώνοντας ότι διαπίστωσε θετική μετακίνηση της τουρκικής πλευράς στο θέμα της εκλογής της εκτελεστικής εξουσίας. (Η «θετική μετακίνηση» ξεσκεπάστηκε βέβαια μέσα από τις προτάσεις Ταλάτ, τις οποίες αποκάλυψε ο Κώστας Βενιζέλος στον «Φ» - 23 Σεπτεμβρίου - και μοιάζουν με σενάριο επιστημονικής φαντασίας και συνταγή περιπετειών παρά με λειτουργικές και βιώσιμες προτάσεις…)

Δεν άκουσαν όμως τα σαΐνια της σεναριολογίας τι είπε ο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη; Ούτε έποικοι υπάρχουν, ούτε κατάργηση εγγυήσεων συζητά, ούτε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας δέχεται… Τι άλλο πρέπει να γίνει για να αντιληφθούν ότι έχουν παγιδεύσει τον τόπο σε μια πολιτική, που δεν οδηγεί παρά στην εξυπηρέτηση της Άγκυρας; Ακόμα κι αν ο Πρόεδρος κάνει την υστάτη κινήσεις τακτικής για να κερδίσει κάποια περιθώρια ελιγμών, τι διάολο θέλουν αυτοί; Να μας σπρώχνουν πιο βαθιά, επειδή έτσι τους είπε ο Ντάουνερ;


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος", 29/9/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου