Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε ρόλο Πυθίας

Του Γιάννη Παναγιώτου

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής 6 Σεπ. 2009 αναφέρεται στις εξελίξεις στο Κυπριακό χωρίς να δίνει σαφείς απαντήσεις στους Κύπριους πολίτες, αλλά διαιωνίζοντας την επικρατούσα ασάφεια. Έτσι, παρέχεται εύφορο έδαφος για προβληματισμό ως προς τη σαφήνεια των κυβερνητικών στόχων σε σχέση με τη διαχείριση του Κυπριακού. Επιπλέον, οι σαφείς δημόσιες δηλώσεις και αναφορές άλλων παραγόντων της διαπραγμάτευσης, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ακυρώνουν τις τοποθετήσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Έτσι, η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της 18 Σεπ. 2009, έχει μάλλον θεωρητικό παρά πρακτικό πολιτικό περιεχόμενο σε σχέση με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, την διαδικασία του πάρε-δώσε και τις (περαιτέρω) υποχωρήσεις.

Αναφορικά με τον απολογισμό του πρώτου γύρου των συνομιλιών και την περαιτέρω εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η κατάσταση μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου δεν μπορεί να δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία, από την άλλη όμως κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα είναι μαύρα ή ότι τίποτα δεν μπορεί να προκύψει». Όμως ταυτόχρονα, ο εκ των διαπραγματευτών κ. Γιώργος Βασιλείου, σε συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (6 Σεπ. 2009), ανέφερε ότι «στη δεύτερη φάση των συνομιλιών εκ των πραγμάτων οι δύο πλευρές θα πρέπει να προχωρήσουν σʼ ένα πάρε-δώσε που θα επιτρέψει την ύπαρξη συμφωνίας» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κυπριακό θα λυθεί μόνο με αμοιβαίες υποχωρήσεις». Παράλληλα, ο Οζντίλ Ναμί, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (6 Σεπ. 2009) δήλωσε ότι «δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη» εάν τα σημεία διαφωνίας «εξαφανιστούν πολύ γρήγορα κατά το βʼ γύρο». Είναι προφανές ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος οικοδομεί στην ασάφεια, όμως η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι η σαφής ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και των Κυπρίων πολιτών για τα διαδραματιζόμενα στις συνομιλίες και τις επικείμενες εξελίξεις. Διαφορετικά, ισχύουν τα λεγόμενα του κ. Βασιλείου και του κ. Ναμί.

Αναφορικά με το θέμα των ήδη συμφωνημένων εγγράφων για τα οποία έκανε λόγο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «κάποιοι επιμένουν να θέτουν ερωτηματικά και να εγείρουν θέματα για το αν υπάρχουν έγγραφα που δεν έχουν δοθεί στην πολιτική ηγεσία, ενώ σε όλους έχουν δοθεί όλα τα έγγραφα». Το ερώτημα στο οποίο αυτόκλητα απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είναι ασήμαντο και ανούσιο, αφού είναι προφανές ότι τα Έγγραφα Συγκλίσεων και Αποκλίσεων ανά κεφάλαιο και θεματική ενότητα έχουν δοθεί στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, έτσι η Κυβέρνηση δεν εξετάζεται για το εάν απέκρυψε ή όχι τα συγκεκριμένα έγγραφα. Το πραγματικό ερώτημα σε σχέση με αυτά τα έγγραφα έχει να κάνει με τη δεσμευτική φύση τους, η οποία είναι καθοριστική για την περαιτέρω εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Ήδη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στις 19 Αυγ. 2009 ανέφερε ότι μετά από την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων οι δύο πλευρές ετοίμασαν κοινά έγγραφα, όπου καταγράφονται οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις τους, τα οποία είναι δεσμευτικά. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στις 26 Αυγ. 2009 επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Τουρκοκύπριου ηγέτη διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τα Έγγραφα Συγκλίσεων και αποκλίσεων «που συμφώνησαν οι δύο κοινότητες», χωρίς να διαψεύσει την αναφορά στη δεσμευτικότητα του περιεχομένου των εγγράφων.

Εκ των πραγμάτων, η Κυβέρνηση εξετάζεται για το ότι δεν παρουσίασε την πραγματική φύση των συγκεκριμένων εγγράφων, τόσο πριν όσο και μετά από τη συνομολόγηση της δεσμευτικής συμφωνίας που τα καθιστά «συμφωνημένα έγγραφα». Επίσης, η Κυβέρνηση εξετάζεται για το ότι δεν παρουσιάζει στους Κύπριους πολίτες σαφή και ξεκάθαρη εικόνα αξιολόγησης της έως τώρα πορείας και εκτίμησης της πάρα πέρα πορείας των διαπραγματεύσεων, ώστε να μπορούν να καταλήξουν σε ενημερωμένες προσωπικές κρίσεις. Και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξετάζεται επειδή διαιωνίζει αυτή την προβληματική κατάσταση, η οποία δεν άλλαξε μετά από τη μακρά συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και την έκδοση του ανακοινωθέντος της 18 Σεπ. 2009. Ούτως ή άλλως, εφόσον τα έως τώρα δεδομένα είναι δεσμευτικά και η προοπτική καταγράφεται από τους γνωρίζοντες ως συγκεκριμένη, η καταγραμμένη τοποθέτηση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου είναι μάλλον τυπική και άνευ αντικειμένου.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Καθημερινή", 27/9/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου