Σαν βόμβα έπεσε η είδηση των χθεσινών «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου ότι η βρετανική κυβέρνηση, παραβιάζοντας τις αρχές που η ίδια έχει καθορίσει και εφαρμόζει, αποφάσισε να δημοσιοποιήσει... δέκα ολόκληρα χρόνια νωρίτερα (!) από όσο κάνει συνήθως απόρρητα έγγραφα του Φόρεϊν Οφις των ετών 1989 και 1990 που αφορούν ένα «εκρηκτικό» θέμα: τη ριζική αντίθεση της Γαλλίας και της Αγγλίας στην επανένωση της Γερμανίας και τις απεγνωσμένες, ανεπιτυχείς προσπάθειες του τότε Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιτεράν και της τότε Βρετανίδας πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ να τη ματαιώσουν! Τα πρωθυπουργικά επιτελεία και τα υπουργεία Εξωτερικών των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών προσπαθούν να εκτιμήσουν σε τι αποσκοπεί αυτή η κίνηση του Λονδίνου και ποιους πολιτικούς στόχους υπηρετεί στη σημερινή συγκυρία.
Ανεξήγητη παραμένει επίσης μέχρι στιγμής η εντελώς παράδοξη βιασύνη της βρετανικής κυβέρνησης, καθώς δεν είναι ορατή -τουλάχιστον στο ευρύ κοινό- η πολιτική σκοπιμότητα που την επέβαλε και φυσικά κανείς δεν πιστεύει ότι το Λονδίνο έπαθε... «κρίση ειλικρίνειας».
Εν αναμονή της σημερινής δημοσιοποίησης περίπου 500 σελίδων απορρήτων εσωτερικών εγγράφων, τα οποία έχουν προφανώς επιλεγεί με τρόπο που να υπηρετούν τους πολιτικούς στόχους της βρετανικής κυβέρνησης, οι εικασίες δίνουν και παίρνουν.
Η αντίθεση των Μιτεράν και Θάτσερ στη γερμανική ενοποίηση είναι γνωστή, αλλά η οξύτητα ορισμένων θέσεων του εκλιπόντος Γάλλου προέδρου θα προκαλέσει σίγουρα αντιγαλλικά αισθήματα στη Γερμανία.
Όπως προκύπτει π.χ. από τις διοχετευθείσες στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» πληροφορίες, σε γεύμα που είχαν στις 20 Ιανουαρίου 1990 ο Μιτεράν με τη Θάτσερ στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι, «αν ο Κολ (σ.σ.: τότε καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας) κατόρθωνε να γίνουν τα πράγματα όπως ήθελε, τότε η Γερμανία θα μπορούσε να κερδίσει περισσότερα εδάφη από όσα κέρδισε ποτέ ο Χίτλερ και η Ευρώπη θα ήταν υποχρεωμένη να υποστεί τις συνέπειες.
Ο Μιτεράν συνέχισε προειδοποιώντας τη Θάτσερ ότι αν η Γερμανία επεκτεινόταν εδαφικά, η Ευρώπη θα γύριζε εκεί που βρισκόταν πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο» αναφέρει η σοβαρή βρετανική εφημερίδα.
Ο στόχος της υπονόμευσης των γαλλογερμανικών σχέσεων είναι σαφής. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι προσωπικές σχέσεις Σαρκοζί - Μέρκελ σήμερα δεν είναι καθόλου καλές, καθώς αντιπαθούν έντονα ο ένας τον άλλον, η δημοσίευση εγγράφων τέτοιας ποιότητας κάθε άλλο παρά εγγύτερα θα φέρει τους δύο ηγέτες.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση Μπράουν προφανώς ελπίζει σε κάποια πολιτική ανταμοιβή για το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η δημοσιοποίηση αυτών των εγγράφων δύο μόλις εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές ενισχύει την Ανγκελα Μέρκελ, η δημοτικότητα της οποίας βρίσκεται σε υποχώρηση.
Τα έγγραφα προκαλούν και αφυπνίζουν τον εθνικισμό των Γερμανών, πράγμα που αντικειμενικά ενισχύει τη Δεξιά. Πόσω μάλλον που στα έγγραφα αυτά ο δεξιός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, ομοϊδεάτης της Μέρκελ, εμφανίζεται ως αποφασιστικός, μεγάλος ηγέτης που αποφασίζει και υλοποιεί εν ριπή οφθαλμού το σχέδιο ενοποίησης της Γερμανίας χωρίς να λαμβάνει καθόλου υπόψη του τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ούτε καν τους κυβερνητικούς εταίρους του, επανενώνοντας μόνος του τη Γερμανία - πράγμα που άλλωστε είναι αλήθεια, σε πολιτικό επίπεδο.
Ο Μπράουν επιδιώκει φυσικά και εσωτερικό πολιτικό όφελος εν όψει των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν τον Μάιο στη Βρετανία και τις οποίες θα χάσει από τους συντηρητικούς. Τα έγγραφα έχουν επιλεγεί έτσι ώστε να δείχνουν το Φόρεϊν Οφις και τον Βρετανό πρεσβευτή στη Γερμανία να είναι υπέρ της γερμανικής ενοποίησης και εναντίον της συντηρητικής πρωθυπουργού Μ. Θάτσερ, η οποία είχε υιοθετήσει μια υστερικά αντιγερμανική θέση, κατά τα έγγραφα.
Σαφές δηλαδή το μήνυμα προς το Βερολίνο: Οι Βρετανοί Εργατικοί είναι υπέρ της Γερμανίας, οι Συντηρητικοί είναι εναντίον σας!
ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ
Η Ιστορία ως πολιτικό όπλο
Η αδίστακτη χρησιμοποίηση απορρήτων εγγράφων που αναφέρονται σε ιστορικά πλέον θέματα από τη βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να υπηρετήσει τρέχουσες πολιτικές σκοπιμότητες, είναι άκρως διδακτική αναφορικά με το πώς η ιστορία μετατρέπεται σε πολιτικό όπλο.
«Το Παρίσι φοβόταν την επιστροφή των «κακών» Γερμανών» ήταν ο χθεσινός εξάστηλος τίτλος με τον οποίον οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» παρουσίαζαν τις αποκαλύψεις τους για τα έγγραφα του Φόρεϊν Οφις που θα δημοσιοποιηθούν σήμερα. Αυτοί που νομίζουν ότι μόνο στα «οπισθοδρομικά» Βαλκάνια η Ιστορία επιστρατεύεται για πολιτικούς στόχους του παρόντος, έχουν βαθιά άγνοια της πολιτικής πραγματικότητας της Ευρώπης.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Εθνος", 11/9/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου