Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Εγγυήσεις χωρίς τέλος

Διασύνδεση με ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και πρωτογενές δίκαιο

Έντονη είναι η ανάπτυξη σεναρίων γύρω από το ακανθώδες θέμα των εγγυήσεων, για το οποίο προετοιμάζονται οι εν δυνάμει μεσολαβητές πριν τη συζήτησή του. Όπως πληροφορούμαστε, παρασκηνιακά βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για το κεφάλαιο αυτό, κυρίως από διπλωματικά επιτελεία πέραν και από τα Ηνωμένα Έθνη. Στα πλαίσια αυτά καταγράφονται σενάρια και φόρμουλες, όπως τα εξής:

Πρώτο, συνέχιση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων μέχρι και την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα σενάριο που χαρακτηρίζεται από ένα σοβαρό κίνδυνο: Εάν η Άγκυρα χάσει το στοίχημα της ένταξης, θα ζημιώσει και η Κύπρος ταυτόχρονα, που θα μείνει με τις εγγυήσεις εσαεί. Παράλληλα η ένταξη της Τουρκίας δεν είναι στον ορίζοντα.

Δεύτερο, να τεθεί το θέμα των εγγυήσεων στη λογική του πάρε-δώσε. Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν πως ένα σενάριο είναι το θέμα των εγγυήσεων να τεθεί σε μια λογική ανταλλαγής με την τουρκική θέση ώστε να καταστεί η συμφωνία που θα προκύψει στο Κυπριακό πρωτογενές δίκαιο. Με τη θέση αυτή επιχειρείται να ικανοποιηθεί η τουρκική πλευρά με το πρωτογενές δίκαιο και η ελληνική με αυτό των εγγυήσεων. Σημειώνεται ότι σε σχέση με το πρωτογενές δίκαιο, στόχος της τουρκικής πλευράς είναι να υπάρξουν στη συμφωνία πρόνοιες της λύσης που θα απέχουν από το κοινοτικό κεκτημένο και να μην μπορούν να αλλάξουν ποτέ.

Η Τουρκία, πάντως, δεν φαίνεται ότι θα “πουλήσει” το θέμα των εγγυήσεων καθώς θεωρεί πως το θέμα του πρωτογενούς δικαίου μπορεί να το κερδίσει.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος", 1/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου