Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Ο Γ. Παπανδρέου θα χορέψει δεύτερο ζεϊμπέκικο;

Του Σάββα Ιακωβίδη

Οι Έλληνες της Κύπρου πάντα ενδιαφέρονται ζωηρά για τα συμβαίνοντα εν Ελλάδι για τόσους πολλούς λόγους, που δεν χρειάζεται να τους αναλύσουμε ξανά. Απλώς να σημειώσουμε με έμφαση και ένταση πως τα προβλήματα της Ελλάδας, στις σχέσεις της με την κατοχική Τουρκία, εξακτινώνονται και στην Κύπρο και αντίστροφα. Είναι φυσιολογικό, συνεπώς, οι εξελίξεις στην Ελλάδα να απασχολούν έντονα κι εμάς, αφού ορθή εκτίμηση όλων είναι ότι η Ελλάδα είναι το μοναδικό στήριγμά μας στον αγώνα εθνικής επιβίωσης που διεξάγουμε. Γι’ αυτό και μας ενδιαφέρει, π.χ., ακόμα και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης της χώρας και ποιος κατέχει και γιατί, ποιο υπουργείο ή θέση. Αρκετοί εκ των νέων υπουργών ενεπλάκησαν σε διάφορες εποχές, κρίσιμες για την Κύπρο, είτε στο Κυπριακό είτε τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ του τερατουργήματος Ανάν. Εμείς θυμόμαστε…

Ας ξεκινήσουμε με το Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος διορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Είναι γνωστή η θέση του υπέρ του σχεδίου Ανάν. Όπως είναι γνωστά όσα έλεγε σε υβριστικό σχεδόν ύφος κατά του Γ. Παπανδρέου και της αδιέξοδης πολιτικής των ίσων αποστάσεων έναντι της Τουρκίας, που ζήμιωνε την Ελλάδα. Είναι γνωστά και όσα είπε για τα Αμερικανάκια του τρίτου ορόφου του ελληνικού ΥπΕξ. Βεβαίως, η πολιτική έχει πολλές όψεις και ο Πάγκαλος αργότερα υποστήριξε τον Γ. Παπανδρέου στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και για την επικράτησή του. Από την άλλη είναι η Άννα Διαμαντοπούλου, που διορίστηκε ως νέα Υπουργός Παιδείας. Ας προσεχθεί: Δεν γίνεται λόγος πια για «υπουργείο εθνικής παιδείας και θρησκευμάτων» αλλά σκέτο, παιδείας. Αν κρίνουμε από παλαιότερες τοποθετήσεις της περί της ελληνικής γλώσσας, να αναμένεται ότι και η ελληνική γλώσσα και η ελληνική παιδεία θα περάσουν από καβδιανά δίκρανα.

Ας μιλήσουμε και για τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα. Νέος, με ακαδημαϊκές περγαμηνές, ο Δρούτσας γεννήθηκε στην Κύπρο το 1968 και μικρός, καθ’ ομολογίαν της συζύγου του, κράδαινε το πλαστικό πιστόλι του κατά των Τούρκων, στην Πράσινη Γραμμή. Σήμερα, ακαδημαϊκός, διπλωμάτης, ψυχρός, απόμακρος, κρύος, αλλά… Πρέπει να τον θυμόμαστε, εμείς οι Έλληνες της Κύπρου, για τον προκλητικό ρόλο του στην επιβολή του σχεδίου Ανάν. Από το Μάρτιο του 2004 είναι διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Παπανδρέου. Ο Δ. Χριστόφιας δεν θα περάσει εύκολες ώρες μαζί του. Και, τέλος, είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ακαδημαϊκός και συνταγματολόγος, που επίσης τάχθηκε υπέρ του σχεδίου Ανάν. Είναι και το άλλο, μέγα πλέον ζήτημα που ήδη προκαλεί θύελλα αντιδράσεων: Ο Παπανδρέου κατήργησε το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, εμφανέστατη υποχώρηση έναντι των αθλίων Σκοπιανών και της Τουρκίας. Οι Σκοπιανοί δεν κατήργησαν το δικό τους υπουργείο «Μακεδονίας», ενώ το ασύδοτο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής είναι το «υπουργείο» Θράκης.

Ο πρότερος πολιτικός βίος και πολιτεία του Γ. Παπανδρέου είναι ενδεικτικά της πολιτικής, που θα ακολουθήσει στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό. Όσα κατά καιρούς δήλωσε για το Κυπριακό, το Σκοπιανό, τη Δυτ. Θράκη και το Αιγαίο δεν φαίνεται να αλλάζουν επειδή τώρα είναι Πρωθυπουργός. Ακριβώς γι’ αυτό, περιστοιχισμένος από τα Αμερικανάκια του, αυτά τα παιδαρέλια, κατά τον μ. Τάσσο, θα επιχειρήσει να «κλείσει» και το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές εκκρεμότητες. Για να επιτύχει κάτι τέτοιο έπρεπε η Ελλάδα να βρίσκεται σε θέση ισχύος - πολιτικής, διπλωματικής, στρατιωτικής και οικονομικής. Η Ελλάδα είναι αδύναμη και ανίσχυρη έναντι της Τουρκίας. Πώς ο Παπανδρέου θα διαπραγματευθεί μαζί της; Υποχωρώντας ξανά; Ή χορεύοντας ένα νέο ζεϊμπέκικο;


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Σημερινή", 9/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου