O νέος Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας διέπραξε σφάλμα ολκής, απαράδεκτο για έναν έμπειρο διπλωμάτη.
Πρώτο: Ενώ επίκειται η άφιξη στην Κύπρο του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου, για να συναποφασίσουν οι δύο κυβερνήσεις επί της ακολουθητέας γραμμής, ενόψει αξιολόγησης της Τουρκίας, ο κ. Δρούτσας ήλθε να προκαταλάβει τις αποφάσεις, υποβάλλοντας τη γραμμή της άφεσης αμαρτιών και του «νέου οδικού χάρτη» για την Τουρκία. Και το ερώτημα είναι: Δικής του εμπνεύσεως είναι η γραμμή, ή ενήργησε εκ μέρους του πρωθυπουργού για να βολιδοσκοπήσει τις αντιδράσεις στην Κύπρο;
Δεύτερο: Ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διακήρυσσε, μόλις προχθές, ότι η Τουρκία δεν θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν λύσει το Κυπριακό και εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, η Αθήνα, διά του Δρούτσα, διαμηνύει ότι δεν συμφέρει στην Κύπρο και στην Ελλάδα η διακοπή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Τρίτο: Αποτελεί μοιραίο λάθος να στέλλεις το μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους, πριν ακόμη αξιολογήσουν την Τουρκία, ότι δεν θα φέρεις ένσταση στη μη επιβολή κυρώσεων στη χώρα αυτή, παρά το γεγονός ότι δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, συνεχίζει να κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος και παρουσιάζεται αδιάλλακτη στην επίλυση του Κυπριακού. Τέτοια μηνύματα αποθαρρύνουν όσους Ευρωπαίους εταίρους σκέπτονται να συμπαρασταθούν στο αίτημα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία και ενθαρρύνουν τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους που μηχανεύονται κόλπα να εξασφαλίσουν άνετη και ανώδυνη ένταξη στην Τουρκία.
Τέταρτο: Οδικός χάρτης υπάρχει για την Τουρκία, από το 2004, τον οποίο συνεχώς αχρηστεύει και η δική της στάση και η απουσία αποφασιστικότητας από την Ελλάδα και την Κύπρο. Ούτε η Τουρκία μέχρι σήμερα έδωσε δείγματα γραφής, ότι παρουσιάζεται πρόθυμη να ανταποκριθεί προς τις δεσμεύσεις της.
Πέμπτο: Νέα πίστωση χρόνου στην Τουρκία για να βοηθήσει στην επίτευξη προόδου στις συνομιλίες δεν πρόκειται να αποφέρει. Δεν θα δώσει ελπίδα ζωής στις συνομιλίες. Οι Τούρκοι ηγέτες επανειλημμένα έχουν εκδηλώσει ξεκάθαρα τις θέσεις τους στο Κυπριακό, θέσεις διχοτομικές από τις οποίες δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.
Εν όψει αυτών και πολλών άλλων, οι θέσεις Δρούτσα κρίνονται υπονομευτικές της όποιας προσπάθειας για διεκδίκηση των δικαιωμάτων της Κύπρου, το Δεκέμβριο. Κρίνονται, ακόμη, ως προσπάθεια να επιβληθεί στη Λευκωσία μία συγκεκριμένη γραμμή, η οποία στερείται διορατικότητας, γνώσης του αντιπάλου και οποιασδήποτε προοπτικής για να αποφέρει κέρδη στην Κυπριακή Δημοκρατία και στο εθνικό της πρόβλημα.
Δυστυχώς, οι νέοι κυβερνήτες της Αθήνας ξεκινούν στραβά και όσον αφορά τις σχέσεις τους με την κυπριακή Κυβέρνηση και όσον αφορά το εθνικό μας πρόβλημα. Και δυστυχέστερα, το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να εγκαταλείπει τον παλιό κακό εαυτό του. Τον επαναφέρει χειρότερο...
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Σημερινή", 13/12/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου