Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Ούτε λέξη για κυρώσεις από τον Επίτροπο Όλι Ρεν

Του Παύλου Ξανθούλη, Βρυξέλλες

Πρόβα ενόψει της αξιολόγησης της Τουρκίας έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», χθες στο Κολέγιο Επιτρόπων, όπου ο Επίτροπος Ρεν εξέφρασε τις προθέσεις του αναφορικά με τις εκθέσεις προόδου και τα έγγραφα στρατηγικής που θα εκδώσει η Κομισιόν για όλες τις υποψήφιες χώρες, στις 14 Οκτωβρίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ρεν διέθεσε ένα μόλις λεπτό στην αναφορά του για Κυπριακό, ενώ όπως κατέστη σαφές δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να εισηγηθεί την επιβολή κυρώσεων για τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της Τουρκίας.

Ειδικότερα, ο κ. Ρεν είπε:
1. Η Άγκυρα δεν έχει κάνει καμιά κίνηση για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου (άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων προς την Κυπριακή Δημοκρατία).
2. Πρέπει να στέλνονται ορθά μηνύματα προς την Τουρκία προκειμένου να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, αναφορά η οποία δημιουργεί την εντύπωση ότι ο κ. Ρεν εισηγείται όπως η Ε.Ε. υιοθετήσει ακόμη πιο ελαστική στάση έναντι της Τουρκίας.

Όπως ακόμη πληροφορείται ο «Φ», την έκπληξη στη χθεσινή συνεδρία του Κολεγίου έκανε ο Επίτροπος Φερχόιγκεν, ο οποίος επέκρινε τη συμπεριφορά της Τουρκίας υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει συμβάλει ενεργώς προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού.

Την ίδια ώρα, ο σύμβουλος του Μεχμέτ Αλί, Οζντίλ Ναμί, πραγματοποιούσε επαφές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου συνέφαγε με ευρωβουλευτές της πολιτικής ομάδας των Φιλελευθέρων. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο κ. Ναμί ζήτησε την επαναφορά στην ατζέντα της Ευρωβουλής της προσπάθειας για «τερματισμό της απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων και για επιβολή του απευθείας εμπορίου.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος", 1/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου