Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Ας ζητήσουν τα ενοίκια των βάσεων, τουλάχιστον

Του Άριστου Μιχαηλίδη

Ήταν λίγο το περιεχόμενο και περισσότερο το ύφος, πάντως τα εντυπωσιακά ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης για τις βάσεις, όλο το Σαββατοκυρίακο, μας έκαναν να νομίζουμε ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό. Ότι, ξαφνικά ξύπνησαν οι Βρετανοί μια καλή πρωία και επειδή δεν είχαν δουλειά να κάνουν αποφάσισαν να κλείσουν τη βάση της Δεκέλειας. Ύστερα σκέφτηκαν να μην την κλείσουν εντελώς, αλλά να τα μεταφέρουν όλα στο Ακρωτήρι και να αφήσουν στη Δεκέλεια μόνο τα ελάχιστα, για να κάμνουν χάζι με τους Κυπραίους, που θα περνούν απ΄ έξω και θα διερωτούνται τι κάνουν εκεί μέσα.

Στην πραγματικότητα, αυτό που έχει σημασία είναι ότι μετά από μισό αιώνα εμπειριών με τις Βάσεις και τη βρετανική πολιτική επί ανεξαρτησίας, εμείς συνεχίζουμε πάντα με την ίδια επιπολαιότητα να νομίζουμε ότι θα ξημερώσει μια ευλογημένη μέρα και οι Βρετανοί θα ξεκουμπιστούν από τον τόπο, χωρίς να κουνήσουμε το δακτυλάκι μας. Ήρθε βέβαια η διευκρίνιση από τις βρετανικές βάσεις για να μάθουμε την πικρή αλήθεια και οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί ταγοί. «Δεν υπάρχουν σχέδια για υποβάθμιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δεκέλεια», λέει η ανακοίνωση, αντίθετα μάλιστα επειδή γίνονται εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων στη Δεκέλεια, κάποιοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν στο Ακρωτήρι και «μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες, οι στρατιώτες θα επιστρέψουν στις Βάσεις Δεκέλειας».

Μην αγχώνεστε δηλαδή, αγαπητοί ιθαγενείς, δεν βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κατάσταση, οι κυρίαρχες βρετανικές βάσεις της Δεκέλειας όχι μόνο δεν θα εγκαταλειφθούν αλλά αναβαθμίζονται κιόλας! Αν μπορούσαμε να μάθουμε δυο πράματα από τις εμπειρίες μας θα έπρεπε να αναρωτηθούμε πρώτα απ΄ όλα, γιατί να εγκαταλείψουν στα καλά καθούμενα τη Δεκέλεια ή οτιδήποτε άλλο από αυτά που θεωρούν «κυρίαρχα»; Έχουν κανένα λόγο; Τους πιέζει κανένας; Τους κοστίζει τίποτε; Τους ζήτησε κανένας τα ενοίκια που χρωστούν στην Κυπριακή Δημοκρατία; Αντίθετα, κάνει δηλώσεις ο Βρετανός πρωθυπουργός και γράφει άρθρα, όπου φροντίζει να επαναλαμβάνει τη φράση «οι κυρίαρχες βρετανικές βάσεις» και δεν τον ρωτά κανένας πόθεν απορρέει αυτή η κυριαρχία. Μάλιστα είμαστε και περήφανοι που δηλώνει (υποκριτικά ασφαλώς) ότι ο Πρόεδρός μας είναι πολύ καλός φίλος του!

Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, που ανατρέπουν το καθεστώς κυριαρχίας, υπάρχουν τάσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αμφισβητούν τη συνέχιση της βρετανικής διαχείρισης των βάσεων, υπάρχουν συνεχείς βρετανικές ενέργειες που κάθε άλλο παρά επιτρέπουν μια «φιλική» σχέση, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ενοχλείται καν και ούτε ενοχλεί στο ελάχιστο την «κυριαρχία» τους.

Σε ένα εξαιρετικό κείμενο την Κυριακή στον Φιλελεύθερο ο κ. Φώτος Φωτιάδης θέτει το θέμα των ενοικίων, επισημαίνοντας ότι στα 49 χρόνια θα έπρεπε να καταβάλουν στην Κυπριακή Δημοκρατία €6,93 δισεκατομμύρια, διότι η συμφωνία προέβλεπε ενοίκιο 10 εκατομμυρίων κυπριακών λιρών το χρόνο, αλλά ποτέ δεν τα πλήρωσαν. Γιατί να τα πληρώσουν όμως; Τα απαίτησε ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία, έστω και για να πιέσει την εχθρική βρετανική πολιτική και να της προκαλέσει κόστος; Μετά από όσα έκαναν και κάνουν οι Βρετανοί εναντίον της Κύπρου, οι ταγοί μας ελπίζουν ακόμα ότι κάποια μέρα θα δουν το δίκιο μας και θα συγκινηθούν. Κούνια που μας κούναγε.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Φιλελεύθερο", 1/12/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου