Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Παραχωρήσεις χωρίς αντάλλαγμα

Του Κώστα Μαυρίδη*

Οι τρεις από τις τέσσερις «γενναίες προσφορές» του Προέδρου προς τον Ταλάτ, φέρουν τη σφραγίδα του πρωτοσύμβουλού του στο κυπριακό Τ. Τσιελεπή: «ο συνεταιρισμός Δύο Συνιστώντων States», η εκ περιτροπής προεδρία και η σταθμισμένη ψήφος. Μέχρι το 2004, ο έμμισθος του ΑΚΕΛ ήταν άγνωστος στο κοινό και τον γνωρίσαμε από την υποστήριξή του στο Σχέδιο Ανάν το 2004. Απέναντι στα μεγαθήρια εγνωσμένης συνταγματικής εμπειρογνωμοσύνης διεθνούς εμβέλειας, που χαρακτήριζαν το σχέδιο «συνταγματικό τερατούργημα», «δημιούργημα άρρωστης φαντασίας» και «νομικό έκτρωμα», ο Τ. Τσιελεπής ήταν ο προβεβλημένος ειδικός -ίσως μοναδικός- που το υποστήριζε.

Στην παρούσα φάση, ο Τ. Τσιελεπής πρωτοστατεί εκτός και εντός διαπραγματεύσεων. Με βάση τα απόρρητα έγγραφα του ΟΗΕ (αναφερθήκαμε το περασμένο Σάββατο) αλλά και με βάση την παρουσία του στα ΜΜΕ, είναι ο κύριος υποστηρικτής των «προσφορών». Ο ΜΟΝΟΣ σύμβουλος που βγήκε δημόσια να «πουλήσει» τις παραχωρήσεις στους Ε/κ και ταυτοχρόνως, ο ίδιος που στα απόρρητα έγγραφα (πριν ένα χρόνο!) εξηγεί τις «προσφορές» εντός των διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, πρώτα προέκυψε το κοινό Ανακοινωθέν Χριστόφια-Ταλάτ της 23ης Μαΐου 2008, όπου για πρώτη φορά γίνεται σε κοινό κείμενο αναφορά σε «Συνεταιρισμό Δύο Συνιστώντων States». Το λεκτικό παραπέμπει στο περιεχόμενο του Σχ. Ανάν, που κατά τα άλλα απορρίφθηκε στο Δημοψήφισμα και ενταφιάστηκε με τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, αλλά… νεκραναστήθηκε το 2008. Στις 26 Μαΐου 2008, ο Τ. Τσιελεπής αξιολόγησε το Ανακοινωθέν σαν «βελτίωση της 8ης Ιουλίου» (!) και για τα περί συνεταιρισμού δήλωσε ότι δεν ορίζεται στο συνταγματικό δίκαιο κι έτσι «έχει μόνο το περιεχόμενο που του προσδίδει η κάθε πλευρά». Δηλαδή, η «εποικοδομητική ασάφεια» -που μας κατέστρεψε- θεωρείται πλεονέκτημα και το Ανακοινωθέν που έγινε η σημαία της Τουρκίας και των Αγγλοαμερικανών, συνιστά βελτίωση!

Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο του ΟΗΕ στο οποίο αναφερθήκαμε με στοιχεία, ονόματα και ημερομηνίες, η ε/κ διαπραγματευτική ομάδα κατέθεσε την πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία και σταθμισμένη ψήφο πριν ένα χρόνο (3 Νοεμβρίου 2008) και όχι πριν μερικές βδομάδες όταν προέκυψε η δημόσια δυσφορία των πολιτικών αρχηγών (εκτός ΑΚΕΛ) για την απόφαση του Προέδρου «ΝΑ» καταθέσει την πρόταση. Η πρόταση είχε ήδη κατατεθεί ΠΡΙΝ ένα χρόνο και αυτό το «θέατρο» δεν βρέθηκε ένας να το διαψεύσει.

Ο σύμβουλος που δημόσια ανέλαβε να «πουλήσει» την εκ περιτροπής προεδρία και τη σταθμισμένη ψήφο, είναι ο ίδιος που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Στο απόρρητο έγγραφο (που κατέχουμε), ο Τ. Τσιελεπής αναλαμβάνει να «πουλήσει» τις προτάσεις. Ο Ταλάτ εκφράζει την έκπληξή του προφανώς για τις παραχωρήσεις, τις οποίες δεν ανέμενε. Ειδικά για τη σταθμισμένη ψήφο επισημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά που υποβάλλεται αφού όπως σημειώνει, δεν ήταν στις συμφωνίες του 1960, ούτε στις Ιδέες Γκάλι, ούτε στο σχέδιο Ανάν. Εκ μέρους της διαπραγματευτικής μας ομάδας, δεν ζητήθηκε το παραμικρό αντάλλαγμα.

ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ. Στη συνέχεια, οι γενναίες παραχωρήσεις απορρίφθηκαν από τον Ταλάτ. Το θέμα δεν είναι προσωπικό, αλλά ομολογουμένως, με τέτοια διαπραγμάτευση είμαστε χαμένοι.

*Ο Κώστας Μαυρίδης είναι ακαδημαϊκός.

Σημείωση: Σε τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ (Δευτέρα 23.11.2009), ο Τ. Τσιελεπής ερωτήθηκε για το περιεχόμενο άρθρου μου στο οποίο περιέγραφα την αλλοπρόσαλλη στάση του ανάμεσα στο 2004 και το 2008. Αντί να σχολιάσει αυτό, επέλεξε να καταφερθεί εναντίον μου με παραπλανητικό και προσβλητικό τρόπο. Από την άλλη, το ΡΙΚ του το επέτρεψε και επιπλέον, δεν επέτρεψε σε μένα να παρέμβω στην εκπομπή, αλλά ούτε και μετά. Γι’ αυτό θα υπάρξει συνέχεια με καταγγελία και λήψη νομικών μέτρων εναντίον όλων. Φυσικά, αν τολμούν ας μας καλέσουν, με ή χωρίς τον Τσιελεπή.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος", 5/12/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου