Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Ένας χρόνος χωρίς τον Τάσσο...

Του Χρύση Παντελίδη

Πέρασε ένας χρόνος από την ημέρα που ο Τάσσος έφυγε από τη ζωή. Ένας χρόνος από την ημέρα που ο Τάσσος έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Μια μάχη που την έδωσε μέχρι την τελευταία του πνοή, με την αξιοπρέπεια και τη μαχητικότητα που διέκριναν τη ζωή και την πολιτική παρουσία του.

Στη διάρκεια αυτού του χρόνου, κάποιοι λίγοι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι ο Τάσσος δεν ζει, δεν μπορεί πλέον να μιλήσει. Και επιχείρησαν να του φορτώσουν λόγια που δεν είπε, επιλογές που δεν έκανε, αποφάσεις που δεν πήρε και ευθύνες που δεν του αναλογούν. Αυτό επιβάλλει η ανασφάλεια που τους κυριεύει, η ανεπάρκεια που τους διακρίνει, τα σύνδρομα που τους χαρακτηρίζουν και τα λάθη που διαπράττουν.

Στη διάρκεια αυτού του χρόνου, κάποιοι λίγοι ενταφίασαν όσα πέτυχε στο Κυπριακό, απεμπόλησαν όσα εξασφάλισε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απομόνωσαν διεθνώς το κράτος μας και γκρέμισαν την ισχυρή οικονομία που οικοδομήθηκε.

Στη διάρκεια αυτού του χρόνου, κάποιοι λίγοι εναπόθεσαν τις ελπίδες τους σε «καλούς φίλους» που όχι μόνο δεν τήρησαν τα προσχήματα, αλλά, αντίθετα, επιδόθηκαν σε μια πρωτοφανή υπόσκαψη της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και προκάλεσαν τα αισθήματα του κυπριακού Ελληνισμού.

Σε κάθε άσκηση κριτικής και σε κάθε αντίδραση στα ψεύδη τους, αυτοί οι λίγοι απαντούν με αλαζονεία πως «ο Τάσσος κρίθηκε στις τελευταίες εκλογές». Αποφεύγουν όμως επιμελώς να παραδεχτούν ότι ο Τάσσος, σε εκείνες τις εκλογές όπως και σε όλη την πολιτική διαδρομή του, δεν είπε ψέματα, δεν χάιδεψε τα αφτιά του λαού, δεν μοίρασε ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και δεν επιδόθηκε σε άκρατο λαϊκισμό, όπως αυτοί οι λίγοι έκαναν.

Πέρασε ένας χρόνος από την ημέρα που ο Τάσσος έφυγε από τη ζωή.

Και ο κυπριακός λαός αισθάνεται την απουσία ενός ηγέτη που εργάστηκε με συνέπεια και αποφασιστικότητα για μια λύση που να είναι λειτουργική και βιώσιμη. Ενός ηγέτη του οποίου η πολιτική και οι εκτιμήσεις δικαιώνονται καθημερινώς. Ενός ηγέτη, που με την εμπειρία και τη διορατικότητά του έκανε το λαό να αισθάνεται ασφάλεια. Ενός ηγέτη που κατέστησε την Κυπριακή Δημοκρατία ισχυρή και ευημερούσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενός ηγέτη που υπερασπίστηκε το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία μας...

Αιωνία του η μνήμη...


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Σημερινή", 12/12/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου