Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

«Δεν ανησυχώ για τις κυρώσεις»!

Ο Μπαγίς είναι σίγουρος ότι η Τουρκία θα φύγει αλώβητη από την Ε.Ε.

Επανέλαβε χθες εαυτόν μιλώντας για λύση διζωνική δικοινοτική με πολιτική ισότητα και εκτιμά ότι οι εταίροι θα δείξουν σύνεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

ΚΟΡΕΠΕΡ
Αναβλήθηκε για σήμερα η συζήτηση για τα συμπεράσματα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Ο Τούρκος Υπουργός Προεδρίας και επικεφαλής των ενταξιακών διαδικασιών της χώρας του με την Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς, μιλώντας χθες στις Βρυξέλλες σε εκδήλωση του European Policy Centre, δήλωσε σίγουρος ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της προσεχούς Πέμπτης δεν πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις επί της Τουρκίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαγίς, δεν ανησυχεί ότι θα επιβληθούν κυρώσεις επί της Άγκυρας, διότι, τόνισε, έχουν επιβληθεί αρκετές, αλλά και για έναν άλλο λόγο: Επειδή, παρατήρησε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιδείξουν σύνεση και δεν θα επιβάλουν επιπρόσθετες στην Τουρκία κυρώσεις, γεγονός που θα λειτουργήσει ανασταλτικά στις διαπραγματεύσεις. Ήδη, είπε, υπάρχουν 8 παγωμένα κεφάλαια, που δεν μπορούν να ανοίξουν, λόγω της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Αναβολή και κυρώσεις

Η τοποθέτηση του κ. Μπαγίς γινόταν την ίδια στιγμή, κατά την οποία οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών - μελών (ΚΟΡΕΠΕΡ) ανέβαλλαν τη χθεσινή συζήτηση για το θέμα της Τουρκίας για σήμερα, λόγω φόρτου εργασίας. Πάντως, και το δεύτερο προσχέδιο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της προσεχούς Πέμπτης, το οποίο έχει κατατεθεί από τη Σουηδική Προεδρία, δεν αναφέρεται ούτε σε κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας ούτε σε επιπτώσεις, παρά μόνο παραπέμπει στην παρακολούθηση και την εκ νέου αξιολόγηση του θέματος στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα κυκλοφορήσει μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2010. Η αλλαγή στο προσχέδιο θεωρείται δύσκολη λόγω του θετικού προς την Τουρκία κλίματος, το οποίο έχει δημιουργηθεί. Εάν σήμερα δεν υπάρξει απόφαση σε επίπεδο ΚΟΡΕΠΕΡ, το όλο ζήτημα θα μεταφερθεί στους ώμους των Υπουργών Εξωτερικών, των οποίων το Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, 7 του μήνα. Εάν ούτε οι ΥπΕξ ομοφωνήσουν, τότε το ζήτημα θα τεθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της προσεχούς Πέμπτης, 11 Δεκεμβρίου.


Λύση και απομόνωση

Ως προς τα λοιπά ζητήματα που αφορούν στο Κυπριακό, ο κ. Μπαγίς επανέλαβε εαυτόν, τονίζοντας ότι η Τουρκία υποστηρίζει λύση διζωνική δικοινοτική με πολιτική ισότητα, χωρίς να μιλά για ομοσπονδία ή συνομοσπονδία. Η χώρα του, πρόσθεσε, θα αποδεχθεί ό,τι αποφασίσουν οι δυο ηγέτες του νησιού εντός αυτών των παραμέτρων και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό πριν από τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα τον Απρίλιο του 2010. Και, πέραν τούτου, αντί των τουρκικών υποχρεώσεων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις της Ε.Ε. προς τους Τ/κ και την άρση της λεγόμενης απομόνωσής τους επί τη βάσει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2004. Ο Τούρκος Υπουργός Προεδρίας επανέλαβε και χθες ό,τι και προχθές ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ότι, δηλαδή, είναι άδικο να μπορούν να εμπορεύονται "μόνο οι Ε/κ και το κράτος τους" με το "βορρά" και να μην μπορούν να το πράττουν και τα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη της Ε.Ε., υπονοώντας έτσι ότι στην Κύπρο υπάρχουν σύνορα και "δυο κράτη", εκ των οποίων μόνο το ένα είναι κράτος μέλος της Ε.Ε.


Το άλλοθι

Ο κ. Μπαγίς δεν παρέλειψε να βρει για άλλη μια φορά άλλοθι για τις τουρκικές ευθύνες, όπως αυτές προκύπτουν από την κατοχή, τονίζοντας ότι η χώρα του έπραξε πολλά από το 2002, όταν υφαίνετο το σχέδιο Ανάν με αποκορύφωμα το ναι στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου του 2004.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Σημερινή", 4/12/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου