Του Γιώργου Δελαστίκ
Τελειωμένο πρέπει να θεωρείται γι αυτή τη φάση το θέμα των σχέσεων ΕΕ - ΠΓΔΜ. Μετά τη σαφή θέση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ότι αποκλείεται να επιτρέψει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρυξελλών και Σκοπίων αν προηγουμένως δεν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται ούτε καν να συζητηθεί το ζήτημα της έναρξης συνομιλιών στη σύνοδο κορυφής των «27» την ερχόμενη εβδομάδα.
Προκειμένου να μην εξαναγκάσουν την Ελλάδα να προβάλει ένα ακόμη βέτο κατά της ΠΓΔΜ, πράγμα που αναπότρεπτα θα καθιστούσε απολύτως ανελαστική τη θέση της Αθήνας για αρκετά χρόνια, η σουηδική προεδρία και η Κομισιόν θα αναβάλουν επ αόριστον τη συζήτηση του θέματος. Ακόμη και η ηγεσία των Σκοπίων προωθεί πλέον αυτή την οδό διαφυγής.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έχει καμιά αντίρρηση για την εξέλιξη αυτή, την επ αόριστον αναβολή. Αντιθέτως, αισθάνεται ικανοποιημένη και δικαίως, αφού κατέκτησε άκοπα μια πολιτική και διπλωματική νίκη.
Το μέτωπο με την ΠΓΔΜ άλλωστε το άνοιξαν κυριολεκτικά εκ του μη όντος η Κομισιόν και ο Φινλανδός επίτροπος Ολι Ρεν που ήταν αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ (και τώρα έγινε «νέος Αλμούνια» στην καινούργια σύνθεση της Επιτροπής), αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς αφενός ήθελαν να διαπιστώσουν αν ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν έτοιμος να υποχωρήσει στο ζήτημα αυτό και αφετέρου άνοιξαν ένα δεύτερο μέτωπο για την Ελλάδα για να εκφοβίσουν την ελληνική κυβέρνηση και να την ωθήσουν σε ενδοτική στάση στο κεφαλαιώδες ζήτημα της Τουρκίας.
Ας μην πέσουμε κι εμείς θύματα του αντιπερισπασμού με τα Σκόπια που επιχείρησε -ανεπιτυχώς τελικά- ο Ολι Ρεν. Η Τουρκία είναι το πραγματικό πρόβλημα.
Μία και μοναδική εβδομάδα έχει απομείνει μέχρι την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, η οποία πρέπει να αποφασίσει αν θα επιβάλει στην Αγκυρα κυρώσεις για την άρνησή της να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, όπως την υποχρεώνει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας που έχει συνυπογράψει με την ΕΕ.
Το διακύβευμα αυτής της συνόδου είναι κολοσσιαίο. Αν οι ηγέτες της ΕΕ δεν τιμωρήσουν την Τουρκία, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία υποβαθμίζεται δραματικά ως κράτος υποδεέστερης κατηγορίας, το οποίο πλέον κανένας στην Ευρώπη δεν θα υπολογίζει - και με το δίκιο του!
Η Άγκυρα διακηρύσσει ξεκάθαρα ότι δεν θα εφαρμόσει ποτέ οποιαδήποτε πτυχή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κρίνει ότι αφορά έμμεσα την αναγνώριση ύπαρξης του κυπριακού κράτους. Αν η Αθήνα και η Λευκωσία επιτρέψουν στους ηγέτες της ΕΕ να ενστερνιστούν αυτή τη θέση της Αγκυρας μέσω της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σαν να μην συμβαίνει τίποτα, η κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκμηδενίζεται.
Ανομολόγητα οι «27» συμφωνούν «ντε φάκτο» ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει τα δικαιώματα των υπολοίπων κρατών-μελών της ΕΕ, οπότε η τουρκική ηγεσία έχει ουσιαστικά δίκιο που αρνείται να αναγνωρίσει την ύπαρξή του και ισχυρίζεται ότι σύντομα αυτό το κράτος δεν θα υπάρχει!
Δεν χρειάζεται ανάλυση για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι συνιστά πολιτική αυτοκτονία για τη Λευκωσία και την Αθήνα μια τέτοια εξέλιξη, η οποία θα συνεπιφέρει κατακόρυφη αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στη Θράκη.
Επιπροσθέτως, δυστυχώς για εμάς, οποιαδήποτε αναβολή λήψης απόφασης επ αυτού του θέματος λειτουργεί υπέρ της Τουρκίας, αποτελεί νίκη της, διπλωματικό της θρίαμβο, αφού θα είναι η... τρίτη (!) προθεσμία της ΕΕ που θα εκπνέει, με την Αγκυρα να αρνείται προκλητικά και χωρίς υπεκφυγές να συμμορφωθεί στα αλλεπάλληλα τελεσίγραφα των «25» αρχικά και των «27» τώρα γι αυτό το θέμα - πάντα χωρίς συνέπειες, εννοείται.
ΑΘΗΝΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Θα βάλουν βέτο ή δεν θα τολμήσουν;
Λύση υπάρχει για να αποτραπεί το απειλούμενο διπλωματικό Βατερλό στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την Κύπρο και την Ελλάδα. Λύση που βρίσκεται μάλιστα αποκλειστικά στα χέρια της Λευκωσίας και της Αθήνας: η προβολή βέτο στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας, το μπλοκάρισμά τους μέχρις ότου η Αγκυρα συμμορφωθεί. Θα τολμήσουν όμως να προβάλουν βέτο Ελλάδα και Κύπρος; Σε μία εβδομάδα θα έχουμε την απάντηση. Για την ώρα πάντως, τίποτα δεν μας προϊδεάζει ότι έχουν το θάρρος να το κάνουν. Η διατύπωση που χρησιμοποιούν οι δύο κυβερνήσεις -«η Τουρκία θα κριθεί αντικειμενικά και αυστηρά»- δεν λέει τίποτα. Συμπεριλαμβάνει από τα καλύτερα ως τα χειρότερα. Μακάρι να μας εκπλήξουν ευχάριστα, αν και δεν το ελπίζουμε...
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Εθνος", 4/12/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου