Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Γιατί ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ πρέπει τάχιστα να αποχωρήσουν

Του Σάββα Ιακωβίδη

ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ πρέπει, επιτέλους, να αποφασίσουν. Και να αποφασίσουν σοβαρά και υπεύθυνα: Είτε θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση Χριστόφια και θα ανέχονται καθημερινά να εξευτελίζονται, να γελοιοποιούνται και να καραγκιοζοποιούνται, καθιστάμενα συνένοχοι στις συνεχείς υποχωρήσεις του προέδρου Χριστόφια και, άρα, συνυπεύθυνα στις εντεύθεν καταστροφικές συνέπειες για το Κυπριακό και τον τόπο. Είτε εύτολμα θα τερματίσουν, έστω και τώρα, τη συνεργασία μ’ έναν Πρόεδρο, του οποίου την πολιτική δεν αντέχουν και κατακρίνουν έντονα. Και θα αποχωρήσουν με το κεφάλι ψηλά, διασώζοντας τουλάχιστον την κομματική, πολιτική και προσωπική τους αξιοπρέπεια. Ταυτόχρονα, αφού αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, να απευθυνθούν εξίσου εύτολμα προς το λαό και να του εξηγήσουν γιατί δεν θέλουν πλέον να συνεργάζονται με τον Δ. Χριστόφια και να αναλύσουν τους προφανείς κινδύνους, που απορρέουν από την πολιτική πρακτική του, για τον τόπο και το μέλλον του Ελληνισμού.

ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ έδωσαν μέχρι σήμερα αρκετή πίστωση χρόνου στον Πρόεδρο, μέχρι παρεξηγήσεως και νυν γελοιοποιήσεως. Είναι εμφανές σε κάθε πολίτη ότι τα δύο κόμματα έχουν βάναυσα διασυρθεί και πλήρως καραγκιοζοποιηθεί πλειστάκις από το «μεγάλο ΑΚΕΛικό αδελφό». Ακόμα προχθές, ο Ζαχαρίας Κουλίας, βουλευτής του ΔΗΚΟ, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη «Σ», κατηγόρησε σκληρά το ΑΚΕΛ για «χονδροειδέστατη, άγαρμπη παρέμβαση στα εσωτερικά του ΔΗΚΟ». ΔΗΚΟϊκοί και ΕΔΕΚίτες αξιωματούχοι κατ’ επανάληψη επιτέθηκαν κατά του Πρόεδρου και του ΑΚΕΛ. Αλλ’ ακόμα… παραμένουν, διασυρόμενοι, εξευτελιζόμενοι και εμπαιζόμενοι. Γιατί; Δεν θα αναφέρουμε ξανά τα περί του λουφέ της εξουσίας ή περί βολέματος ή, ακόμα, το γελοιώδες επιχείρημα ότι, όσο παραμένουν εμποδίζουν, τάχα, ή προσπαθούν να επηρεάσουν, δήθεν, την πολιτική του Δ. Χριστόφια προς το καλύτερο. Πρόκειται για προφάσεις και αιτιάσεις, που δεν αντέχουν στη βάσανο της κριτικής και της λογικής.

Εδώ τα πράγματα είναι απλά στην κυνική εξακτίνωσή τους: ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ διαφώνησαν με τη βάση έναρξης των συνομιλιών, όπως τις ξεκίνησε ο Πρόεδρος. Στη συνέχεια διαφώνησαν για τους εποίκους, την εκ περιτροπής προεδρία, τη διακυβέρνηση, τη σταθμισμένη ψήφο, κυρίως τα χονδροειδή ψέματα του ΑΚΕΛ για θέσεις που, δήθεν, αποδέχτηκε η πλευρά μας και, τώρα, διαφωνούν πλήρως με την εντατικοποίηση των συνομιλιών, που θα γίνονται στις οικίες Χριστόφια - Ταλάτ. Διαφωνούν με τη γενικότερη αντιμετώπιση του Κυπριακού από τον Πρόεδρο και επιμένουν ανυποχώρητα σε κόκκινες γραμμές, που ο Δ. Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ έχουν από καιρό διαγράψει και ποδοπατήσει. Γιατί, λοιπόν, παραμένουν ακόμα σε έναν κυβερνητικό σχηματισμό, που δεν ανέχονται, διαφωνούν πλήρως με τον Πρόεδρο και καθημερινά τον επικρίνουν με τους πιο σκληρούς και επιθετικούς χαρακτηρισμούς; Γιατί ανέχονται να γελοιοποιούνται από το ΑΚΕΛ και να εμπαίζονται από έναν Πρόεδρο, που δεν τα λαμβάνει καθόλου υπόψη;

Γιατί το ΔΗΚΟ, π.χ., ανέχεται το ΑΚΕΛ που, κατά τον Κουλία, στοχεύει ακόμη και στη διάλυσή του; Από την άλλη, γιατί ο Δ. Χριστόφιας ανέχεται δύο κόμματα, που μέρα-νύκτα τον επικρίνουν; Δεν απαντά κανείς. Και όσο το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ δεν αιτιολογούν τη συνέχιση της συμμετοχής τους στο πλευρό του Δ. Χριστόφια, τόσο θα βυθίζονται στην ανυποληψία, στη χλεύη των σκεπτόμενων οπαδών τους και των πολιτών, στην απαξίωση και στην αναξιοπρέπεια. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, τα δύο κόμματα δεν έχουν πια άλλη σωτήρια επιλογή: Οφείλουν τάχιστα να αποσυρθούν, για να θωρακίσουν ξανά τον τόπο έναντι απαράδεκτων μεθοδεύσεων, διασώζοντας ταυτόχρονα και την κομματική τους ιστορία.


Δημοσίευτηκε στην εφημερίδα "Σημερινή", 8/12/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου