Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Ακούνε καλά ή ακούνε ό,τι τους βολεύει;

Του Άριστου Μιχαηλίδη

Εκείνο που προβλήθηκε από όσα είπε ο Ταλάτ στις Βρυξέλλες τις τελευταίες μέρες ήταν οι υποκριτικές καταγγελίες του εναντίον του Προέδρου Χριστόφια, συνεχίζοντας την πάγια τακτική και του ίδιου και της Άγκυρας, να παρουσιάζουν τους Ελληνοκύπριους ως αδιάλλακτους, προσπαθώντας να κερδίσουν εντυπώσειςπρος όφελος της Τουρκίας, αντί να ασχοληθούν εποικοδομητικά με την ουσία. Ζήτησε μάλιστα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Όλι Ρεν, να ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά να εργαστεί για τη λύση και να επιταχύνει τις διαδικασίες και «κατάγγειλε» ότι μετά την ένταξη στην ΕΕ «η ε/κ πλευρά δεν ανησυχεί»… Επανέλαβε επίσης τα γνωστά περί της απομόνωσης. Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε πώς βοηθά τη συμφιλίωση αυτή η συμπεριφορά, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι ο κ. Ταλάτ έχει αποκτήσει την έξωθεν καλή μαρτυρία από τους ίδιους τους Ελληνοκύπριους για να διακινείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να παριστάνει το θύμα της αδιαλλαξίας των Ελληνοκυπρίων.

Χτες, περιμέναμε από τον ευρωβουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Τάκη Χατζηγεωργίου να μας ενημερώσει μέσω του Άστρα για την επίσκεψη Ταλάτ στις Βρυξέλλες και τον ακούσαμε έκπληκτοι να λέει ότι άκουσε ο ίδιος τον Ταλάτ, σε δυο τοποθετήσεις του να υποστηρίζει ότι: «Επιδιώκουμε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία…» Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε αυτές τις τοποθετήσεις του κ. Ταλάτ, καθώς αυτή θα ήταν η πρώτη φορά, που γίνονται και θα ανέτρεπαν όλη την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό. Δεν τις βρήκαμε πουθενά και δεν θέλουμε να ισχυριστούμε ότι ο ευρωβουλευτής δεν άκουσε καλά ή ότι παραπλανήθηκε και παραπλανεί το λαό, αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι ΠΟΤΕ προηγουμένως, από τις 23 Μαΐου 2008, μετά την περιβόητη συμφωνία, που αποτελεί τη βάση των υφιστάμενων συνομιλιών, ο κ. Ταλάτ ή άλλος Τούρκος αξιωματούχος δεν μίλησαν και δεν αποδέχτηκαν μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Εξάλλου, αυτό ήταν και το σημείο με βάση το οποίο ασκήθηκε έντονη κριτική στον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι αποδέχτηκε «βάση συνομιλιών» χωρίς να εξασφαλίσει τη μία κυριαρχία και τη μία ιθαγένεια στο «νέο συνεταιρισμό».

Αν ο κ. Χατζηγεωργίου ή όποιος άλλος από αυτούς που έχουν ανοικτά τα αυτιά τους στον κ. Ταλάτ, καταφέρουν να εντοπίσουν μία τοποθέτησή του, έστω και μία, που να μιλά για μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια, τότε υποσχόμαστε να αρχίσουμε κι εμείς να καλλωπίζουμε την τουρκική αδιαλλαξία με τις ψευδαισθήσεις μας.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος", 7/11/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου