Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Θέατρο πίσω από την πλάτη της κοινωνίας

Του Κώστα Μαυρίδη*

Το όλο ζήτημα με την εκ περιτροπής προεδρία και τη σταθμισμένη ψήφο προέκυψε τις τελευταίες βδομάδες (εντός Σεπτεμβρίου 2009) όταν δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση του προέδρου να καταθέσει πρόταση (τονίζω το μελλοντικό «να»). Εκτός ΑΚΕΛ, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν κάποιου είδους δυσφορία διότι δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα αλλά λίγο πριν την κατάθεση της πρότασης.

Ακόμη και ο Ν. Αναστασιάδης που προσωπικά δεν πρόβαλε ενστάσεις επί της ουσίας των προτάσεων -σε αντίθεση με πολλά στελέχη του ΔΗΣΥ-, εξέφρασε και αυτός δημόσια τη δυσφορία του διότι ενημερώθηκε ένα - δυο μέρες πριν την υποτιθέμενη κατάθεση των προτάσεων. Το Προεδρικό επέμενε ότι ενήργησε στο πλαίσιο του εφικτού χρονικού πλαισίου ενημερώνοντας τους αρχηγούς, εκτός των Οικολόγων λόγω έλλειψης χρόνου, και τις προάλλες αναφέρθηκε σε καθυστερημένη αντίδραση των κομμάτων. Πού βρίσκεται η αλήθεια;

Με βάση απόρρητο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, σε συνάντηση στις 3/11/2008, ένα περίπου χρόνο πριν από την σημερινή διαφωνία ανάμεσα στο Προεδρικό και τα κόμματα, η διαπραγματευτική μας ομάδα είχε ήδη καταθέσει την πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία και σταθμισμένη ψήφο! Η συνάντηση έγινε στην παρουσία του κ. Ζerihoun στη Λευκωσία. Με τον κ. Δ. Χριστόφια ήσαν παρόντες τρεις σύμβουλοι και ένας πρακτικογράφος. Από τ/κ πλευράς, παρόντες ήσαν ο Μ. Ταλάτ με 4 συμβούλους και τον πρακτικογράφο του. Στο έγγραφο καταγράφονται οι διατυπώσεις που κάθε ένας από τους παρόντες κατέθετε (σε άλλα έγγραφα καταγράφονται οι απόψεις της κάθε πλευράς, χωρίς αναφορά στο πρόσωπο που τις διατυπώνει), όπου ο πρόεδρος κατέθεσε την σχετική πρόταση (κοινό ψηφοδέλτιο με εκ περιτροπής προεδρία και σταθμισμένη ψήφο). Η παράγραφος αρ. 12 του εγγράφου, είναι χαρακτηριστική:

Ο Ταλάτ ερωτά που βρίσκεται η δικοινοτικότητα στις προτάσεις και ο Τ. Τσιελεπής αναλαμβάνει να εξηγήσει υποδεικνύοντας την σταθμισμένη ψήφο. Ο Ταλάτ, έκπληκτος προφανώς για την παραχώρηση, επισημαίνει ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η σταθμισμένη ψήφος υποβάλλεται στην ιστορία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αφού όπως δηλώνει, ούτε στις συμφωνίες του 1960 υπήρχε, ούτε στις Ιδέες Γκάλι, ούτε στο Σχέδιο Ανάν.

Με βάση τα πιο πάνω είναι ξεκάθαρο ότι η διαπραγματευτική μας ομάδα κατέθεσε στις διαπραγματεύσεις από το 2008 -πριν ένα χρόνο- πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία και σταθμισμένη ψήφο. Αν η πρόταση όντως κατατέθηκε τότε, σημαίνει ότι το Προεδρικό έπαιξε ένα θέατρο πίσω από την πλάτη της κοινωνίας και των κομμάτων. Αν όμως από την άλλη, τα κόμματα είχαν ενημερωθεί πριν από την κατάθεση της πρότασης το 2008, σημαίνει πως κάποιοι πολιτικοί παίζουν θέατρο τώρα προσποιούμενοι ότι μόλις προ εβδομάδων ενημερώθηκαν. Δεν γίνεται να ισχύουν και τα δυο, αλλά ως φαίνεται, κάποιος εκ των δύο έπαιξε θέατρο.

Παρεμπιπτόντως, στο εν λόγω επίσημο υπηρεσιακό έγγραφο του ΟΗΕ, ο κατοχικός εκπρόσωπος προσδιορίζεται με τον τίτλο «αυτού εξοχότητα», ως να είναι πρόεδρος! Είτε αρέσει στον Ντάουνερ και τους συνεργάτες του είτε δεν αρέσει, υπάρχουν ψηφίσματα του ΟΗΕ και ειδικότερα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καθιστούν το ψευδοκράτος ως μια παράνομη οντότητα. Ποιος επιτρέπει τέτοιες παρατυπίες (με όλη τη σημασία τους) στους αξιωματούχους του ΟΗΕ; Επιπλέον, στο έγγραφο αναδεικνύεται ο μοιραίος ρόλος του Τ. Τσιελεπή και ο καθοριστικός του παράγοντας στις διαπραγματεύσεις, οδηγώντας τον πρόεδρο και την ε/κ πλευρά σε απανωτές γκάφες με ανυπολόγιστες ζημιές. Με πλέον τρανταχτά, το λεκτικό στο Ανακοινωθέν της 23ης Μαίου που έγινε η σημαία της Τουρκίας και την προώθηση προτάσεων που προκαλούν ακόμη και την έκπληξη του Ταλάτ.

*Ο Κώστας Μαυρίδης είναι ακαδημαϊκός.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος", 28/11/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου