Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Προσφορά Νικόλα Τ. Παπαδόπουλου

Του Λάζαρου Μαύρου

Σ Η Μ Α Ν Τ Ι Κ Η προσφορά στη διαλεύκανση κρισιμότατου ζητήματος δημοκρατίας παρήγαγε ο αντιπρόεδρος του ΔηΚο, βουλευτής Νικόλας Τ. Παπαδόπουλος, επικρίνοντας την πολιτική του Π.τ.Δ. στο Κυπριακό. Εκλελεγμένος μεν δημοκρατικά, από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος της 24ης Φεβρ. 2008 ο κ. Χριστόφιας, στερούμενες όμως δημοκρατικής νομιμοποίησης οι κυριότερες από τις «γενναίες προσφορές» του προς τους Τούρκους:

(α) Ο «Συνεταιρισμός Δύο Συνιστώντων Στέιτς» της 23ης Μαΐου 2008.

(β) Η τουρκική εκ περιτροπής προεδρία.

(γ) Η «σταθμισμένη» υποταγή του ελληνικού 82% στο τουρκικό 18%.

(δ) Η πρόθεση νομιμοποίησης 50 χιλιάδων Τούρκων εποίκων.

Ε Ι Ν Α Ι δεδηλωμένη, με ρητή σαφήνεια, η άρνηση των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, ΔηΚο και ΕΔΕΚ, να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων αυτές τις θέσεις του Π.τ.Δ. Για τις οποίες, βεβαίως, ο κ. Χριστόφιας, δεν είχε πάρει ποτέ καμία λαϊκή εντολή. Ούτε έγκριση. Εάν τέτοιες θέσεις δοκίμαζε να προβάλει προεκλογικά, είναι 100% βέβαιο ότι ουδέποτε θα εκλεγόταν στην προεδρία.

Ε Ι Ν Α Ι σημαντικό, επίσης, να σημειωθεί, πάντα για τις ανάγκες διερεύνησης της δημοκρατικής νομιμοποίησης των συγκεκριμένων θέσεων, ότι: Ούτε η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, της 20ής Οκτωβρίου, που δημοσιεύτηκε στην κομματική «Χαραυγή» 22.10.09, περιέχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι συζητήθηκαν ονομαστικά οι συγκεκριμένες θέσεις ή έτυχαν κάποιας ρητής εγκρίσεως.

Ε Π Ι Π Ρ Ο Σ Θ Ε Τ Α , η εκπεφρασμένη σαφώς απόρριψη των θέσεων αυτών από τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔηΣυ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον αντιπρόεδρο Λευτέρη Χριστοφόρου, πλειάδα άλλων στελεχών και των ευρωβουλευτών του ΔηΣυ, αφήνει σχεδόν μόνο στη «θολούρα» της προσωπικής υποστήριξης, αυτών των θέσεων Χριστόφια, τον πρόεδρο του ΔηΣυ Νίκο Αναστασιάδη μαζί με τον βουλευτή Σωκράτη Χάσικο, που δεν έχουν καν την επί τούτου έγκριση οποιουδήποτε συλλογικού οργάνου του κόμματός τους.

Α Π Ε Ν Α Ν Τ Ι στην πάνδημη, κατά τεκμήριο πάντως πλειοψηφική, απόρριψη των ανομιμοποίητων αυτών θέσεων Χριστόφια, είναι επίσης σπουδαίο, πάντα με όρους δημοκρατικής νομιμοποίησης και λαϊκής κυριαρχίας, το ότι, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, πρόβαλε τον ισχυρισμό πως οι θέσεις αυτές «δεν είναι εφευρήματα» του Π.τ.Δ., αλλά προηγούμενων συνομιλητών. Τα «έργα και ημέρες» των οποίων, όμως, τα απέρριψε, ρητώς, ευθέως και αυτοπροσώπως ο ίδιος ο λαός με την ψήφο του ΚΑΙ στο δημοψήφισμα της 24.4.04. Εν τέλει: Στερούμενος δημοκρατικής νομιμοποίησης - ΓΙ’ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ - ο νυν Π.τ.Δ. «λογοδοτεί» μήπως στους… προηγούμενους συνομιλητές και όχι στον λαό ή, έστω, στις ηγεσίες των κομμάτων του λαού;


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Σημερινή", 14/11/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου