Ο ΜΑΡΚΟΣ Κυπριανού επικαλέστηκε δημοσκόπηση της «Σημερινής» σύμφωνα με την οποία η θέση των οπαδών του ΔΗΚΟ ταυτίζεται με τη θέση του ΕΓ σ’ ό,τι αφορά τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση. Φαίνεται ο κ. Κυπριανού είτε δεν διάβασε ολόκληρη τη δημοσκόπηση είτε διάβασε μόνο το συγκεκριμένο απόσπασμα.
Μία απλή ανάγνωση μερικών σημείων της δημοσκόπησης είναι αρκετή για να αντιληφθεί ο καθένας κατά πόσο το επιχείρημα του Μάρκου Κυπριανού είναι το κατάλληλο. Σε ερώτηση πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες από τη λειτουργία των κομμάτων στο Κυπριακό το 80% απάντησε ότι δεν είναι. Σε ερώτηση κατά πόσο τα κόμματα θέτουν το κομματικό υπεράνω του εθνικού συμφέροντος στο Κυπριακό, το 83% απάντησε καταφατικά. Σε ερώτηση ποιον θεωρούν τον πιο σοβαρό πολιτικό ηγέτη, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Αναστασιάδης με 25%, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ τον οποίο στηρίζει ο κ. Κυπριανού βρίσκεται σχεδόν στον πάτο με μόλις 7%. Τέλος, σε ερώτηση προς τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ αν πρέπει τα στελέχη του κόμματος που διαφωνούν με την ηγεσία να αποχωρήσουν από το κόμμα, το 67% απάντησε αρνητικά.
Όταν, λοιπόν, οι πολίτες δίνουν τεράστιο αρνητικό βαθμό στα κόμματα για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το εθνικό θέμα και, μάλιστα, δηλώνουν ότι θέτουν υπεράνω όλων το κομματικό τους συμφέρον, ουδείς πολιτικός δικαιούται να περιορίζει την ανάγνωση της έρευνας μόνο στο αν θα φύγει το ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση. Στη δεδομένη στιγμή που πραγματοποιήθηκε η δημοσκόπηση είναι ξεκάθαρο ότι η διαχείριση του Κυπριακού βρίσκεται στα χέρια του Χριστόφια και των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνησή του, με τον Μάρκο μάλιστα, να κατέχει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Ως εκ τούτου, η αρνητική τοποθέτηση των πολιτών απευθύνεται πρωτίστως σ’ αυτούς. Όταν οι ερωτηθέντες εδώ και ενάμιση χρόνο βιώνουν τις επικρίσεις από ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ κατά των χειρισμών του προέδρου Χριστόφια, τότε είναι επίσης ξεκάθαρο ότι αυτή η εικόνα είναι που βαρύνει στην κρίση τους και επομένως ο Μάρκος θα έπρεπε να προβληματιστεί κατά πόσο πρέπει να παραμείνει το κόμμα του σε μια κυβέρνηση με την οποία διαφωνεί (το επίσημο ΔΗΚΟ) σε όλα.
Και βεβαίως, αν ο Μάρκος πραγματικά ενδιαφέρεται να στηρίξει τον Καρογιάν, θα έπρεπε να τον απασχολήσει ακόμη περισσότερο ο πάτος στον οποίο τον τοποθετούν οι πολίτες στην ερώτηση για τη σοβαρότητα των πολιτικών αρχηγών. Και αυτό δεν είναι διόλου άσχετο με το γεγονός ότι επιμένει να κρατά το κόμμα του σε μια κυβέρνηση στην οποία δεν έχει ούτε καν ρόλο κομπάρσου και με την οποία ο ίδιος έχει πλειστάκις δηλώσει ότι διαφωνεί σχεδόν σε όλα και ειδικά στους χειρισμούς του Κυπριακού.
Το πλέον ουσιαστικό, όμως, είναι ότι 2 στους 3 δηκοϊκούς δεν θέλουν να φύγουν από το κόμμα τους οι «σκληροί». Αυτό πρέπει να το ερμηνεύσει πολύ καλά ο Μάρκος. Αν διαφωνούσαν τόσο έντονα με τις απόψεις τους, εύκολα θα τους έδειχναν κόκκινη κάρτα. Όμως μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Δύο στους τρεις τούς εξέλεξαν στα ύψιστα αξιώματα και δύο στους τρεις δεν θέλουν να αποχωρήσουν από το κόμμα… Όσο για τη θέση των δηκοϊκών να μείνει το κόμμα τους στην κυβέρνηση, με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις. Όταν η ηγεσία παρά τις διαφωνίες της με την κυβέρνηση δεν το κουνάει ρούπι και παραμένει χάριν των λαφύρων, τα απλά μέλη τι θα πούνε;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος", 25/11/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου