Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Οι πολίτες λένε από τώρα ένα ηχηρό "όχι"

Του Κωστάκη Αντωνίου

Κάποιοι ζουν στον κόσμο τους. Ή μάλλον είναι καθηλωμένοι στην ψευδαίσθηση του 2004 ότι ο λαός θα υπερψήφιζε το σχέδιο Ανάν. Σήμερα οραματίζονται "απορριπτικές κινήσεις" με επικεφαλής τον Βάσο Λυσσαρίδη, οι οποίες θα συνασπισθούν κατά της λύσης που θα εξευρεθεί. Ορθά ο Βάσος Λυσσαρίδης απάντησε ότι υπάρχει τέτοιο πλειοψηφικό ρεύμα μέσα στο λαό, ώστε, εάν προταθούν νεοανανικά σχέδια, θα απορριφθούν με μεγαλύτερα ποσοστά από εκείνα που απερρίφθη το σχέδιο Ανάν.

Δεν χρειάζονται, συνεπώς, "απορριπτικά μέτωπα" για να πεισθεί ο λαός να απορρίψει τα νέα σχέδια.

Ήδη ο λαός επείσθη και όσοι προσπαθούν να τον μεταπείσουν, ματαιοπονούν.

Ακόμα και σήμερα, ακόμα και με το νεφελώδες, έστω, σκηνικό που διαμορφώνεται ως προς τη μορφή της επιδιωκόμενης λύσης, ο λαός λέγει από τώρα "όχι".

Ματαιοπονεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας και δεν χρειάζεται να προχωρήσει παραπέρα και στη συζήτηση των άλλων κεφαλαίων.

Από το μέχρι τώρα αποτέλεσμα των συνομιλιών, διαμορφώνεται απαράδεκτη λύση, την οποία η μεγάλη πλειοψηφία του λαού απορρίπτει.

Ποιος θα ψηφίσει υπέρ λύσης που θα προβλέπει εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο και παραμονή -το λιγότερο- 50 χιλιάδων εποίκων;

Και ακόμη δεν προχωρήσαμε στα πιο ακανθώδη. Με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, με τις παραχωρήσεις που η ηγεσία έχει προβεί, θα έλθουν ακόμη χειρότερες ρυθμίσεις στο περιουσιακό, στο εδαφικό, στις εγγυήσεις και σε άλλα θέματα ουσίας. Αυτό καταδεικνύεται και από τις ορολογίες που χρησιμοποιούνται. Από εδώ φαίνεται η κωλοσυρμαθκιά της κουφής...

Γιατί η ορολογία "σφετεριστής" αντικαταστάθηκε από την ορολογία "χρήστης";

Γιατί η ορολογία "εποικισμός" αντικαταστάθηκε από την ορολογία "αλλοδαποί και μετανάστευση";

Έχουν μεγάλη σημασία οι ορολογίες που χρησιμοποιούνται. Και προδιαθέτουν και για τη συνέχεια και την κατάληξη του κάθε θέματος. Προδιαθέτουν εύγλωττα για την κατάληξη του περιουσιακού και την κατάληξη του θέματος των εποίκων.

Αλλά ας μην προτρέχουμε και ας μείνουμε μέχρι τη διακυβέρνηση και τα σχετικά κεφάλαιά της. Και οι ρυθμίσεις, οι προσεγγίσεις, οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς σηματοδοτούν και τη μορφή της λύσης που προδιαγράφεται. Όλα τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, απορρίπτουν ακόμη και τις δικές μας προτάσεις. Και μιλούμε για τις ελληνοκυπριακές προτάσεις. Στο πάρε-δώσε θα καταλήξουν χειρότερες, με τον εμβολιασμό τους από τις τουρκικές αντι-προτάσεις.

Συνεπώς, οι πολίτες και στη βάση των κομματικών αναλογιών, δηλώνουν από τώρα απορριπτικοί στη νέα λύση, όπως αρχικά διαμορφώνεται. Αλλά ακόμη και εάν οι κομματικοί μηχανισμοί ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ κινητοποιηθούν, και ρίξουν το βάρος τους υπέρ της έγκρισης της λύσης, ο κόσμος δεν θα υπακούσει. Το παράδειγμα του 2004 είναι ενδεικτικό.

Η έκβαση και του νέου δημοψηφίσματος είναι ήδη προδιαγεγραμμένη...


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Σημερινή", 25/11/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου