Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Διαπιστευτήρια σε Χριστόφια-ΑΚΕΛ, η φίμωση διαφωνούντων;

Του Σάββα Ιακωβίδη

ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ και λέχθηκαν κατά τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, είναι πρωτοφανή. Ο Πρόεδρος του κόμματος επιχείρησε να επιβάλει πειθαρχία σε αξιωματούχους του. «Από σήμερα», είπε ο Μάριος Καρογιάν, «ξεκινά η πειθαρχημένη επικοινωνία. Δεν θα επιτρέψω να συνεχιστεί η καταρράκωση της εικόνας του κόμματος. Όποιος παραβιάσει αυτόν τον κανόνα, θέτει εαυτόν εκτός κόμματος». Ποιοι πρώτοι χάρηκαν χαράν μεγάλην; Μα, πρώτα η «Χαραυγή», που τιτλοφόρησε πρωτοσέλιδα, σε θέση κύριας είδησης: «Τους έδειξε την πόρτα». Και στη συνέχεια αξιωματούχοι του ΑΚΕΛ, που επισήμαναν ότι περίπου αναμένουν όπως ο Μ. Καρογιάν, «μαντρίσει» τους διαφωνούντες και φέρει το κόμμα στην ορθή πορεία. Τον τελευταίο καιρό ανώτατοι αξιωματούχοι του κόμματος διατύπωσαν σκληρές θέσεις και επικρίσεις κατά του προέδρου Χριστόφια. Σε σημείο που κάποιες από αυτές εκλήφθηκαν ως κατ’ ισχυρισμόν ύβρεις.

Είναι, όμως, γεγονός ότι όσα οι αξιωματούχοι του ΔΗΚΟ - Γ. Κολοκασίδης, Ν. Παπαδόπουλος, Κ. Κενεβέζος και Α. Αγγελίδης - υποστήριξαν, δεν ήταν καθόλου εκτός γραμμής των γνωστών θέσεων που το ΔΗΚΟ, διά στόματος του Προέδρου του, διασαλπίζει. Τι ενόχλησε; Πρώτον, ότι ο Πρόεδρος και όργανα του κόμματος δεν ενημερώνονταν, τάχα, για δηλώσεις ή συνεντεύξεις αξιωματούχων του. Δεύτερον, το ύφος ήταν σκληρό, επιθετικό ή και ανεπίτρεπτο, ελέχθη. Επί της ουσίας, και εννοούμε τις θέσεις ΔΗΚΟ στο Κυπριακό, δεν υπάρχει διαφωνία. Άρα, τι ενοχλεί; Δεν δόθηκαν εξηγήσεις παρά μόνο οι αναφορές Καρογιάν για προσωπικές αναλύσεις, ανοίκειους, δήθεν, χαρακτηρισμούς και για… reality show. Ούτε και αυτά είναι η ουσία. Ο κάθε αξιωματούχος έχει το στιλ, το ύφος του, τον τρόπο έκφρασης. Συνεπώς, τι σημαίνει, «πειθαρχημένη επικοινωνία»; Να εννοήσουμε ότι κάθε φορά που ένας αξιωματούχος θα προβεί σε δηλώσεις, θα δώσει συνέντευξη, θα σχολιάσει, θα επικρίνει ή θα κρίνει θέσεις ή δηλώσεις αντιπάλων, πρέπει να παίρνει την άδεια του Προέδρου του ΔΗΚΟ;

Αυτά όζουν αντιδημοκρατικής νοοτροπίας και αντίληψης, που δεν αρμόζουν σε ένα Κόμμα που λέγεται Δημοκρατικό. Η κομματική πειθαρχία θα εννοείται, πλέον, ως ισοπέδωση θέσεων και φίμωση προσώπων; Ούτε στο ΑΚΕΛ δεν συμπεριφέρονται με αυτόν τον κομματικό αυταρχισμό. Ως τρίτοι παρατηρητές, διερωτόμαστε: Ο αν. πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Γ. Κολοκασίδης, κατέθεσε ένα πεντασέλιδο έγγραφο. Σε αυτό γίνονται σοβαρές επισημάνσεις και διατυπώνονται συγκεκριμένες θέσεις, που αφορούν το Κυπριακό. Γιατί δεν συζητήθηκαν οι απόψεις του; Αν ο Μ. Καρογιάν και οι συν αυτώ συμφωνούν, θα έπρεπε να τις επικροτήσουν. Αν διαφωνούν όφειλαν να δώσουν εξηγήσεις. Ουδέν έπραξαν. Έτσι τελετουργείται ο διάλογος στο ΔΗΚΟ; Εκτιμούμε ότι ούτε και αυτά είναι η ουσία της κατάστασης στο κόμμα. Αν κρίνει κανείς από τη χαρά της «Χαραυγής» και τα ευφρόσυνα σχόλια ΑΚΕΛικών αξιωματούχων, τότε μπορεί να κατανοήσει τι συμβαίνει.

Ο Μ. Καρογιάν επιχειρεί να ελέγξει το ΔΗΚΟ, για να στείλει μηνύματα στο Δ. Χριστόφια και στο ΑΚΕΛ. Μπορεί, συνεπώς, κάθε σκεπτόμενος ΔΗΚΟϊκός να υποθέσει ότι ένα ελεγχόμενο ΔΗΚΟ με φιμωμένους συγκεκριμένους αξιωματούχους θα βόλευε την πολιτική Χριστόφια, που ακριβώς κατηγορείται για μονομερείς, αδιέξοδες γενναίες προσφορές και υποχωρήσεις στους Τούρκους. Αυτό επιδιώκεται; Να σιγήσουν όσοι διαφωνούν με την πολιτική Χριστόφια επειδή μπορεί να διαταράξουν και ηγετικές φιλοδοξίες διαφόρων; Θεωρούμε ότι ο Μ. Καρογιάν αυτοεγκλωβίστηκε στην απειλή του. Τι θα κάνει τώρα; Αν εκδιώξει όσους διαφωνούν, θα διαλύσει το κόμμα. Αν τους ανεχθεί, θα γελοιοποιηθεί. Ίδωμεν.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Σημερινή", 20/11/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου