Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Τα κρίσιμα οικονομικά της επιδιωκόμενης λύσης

Του Σάββα Ιακωβίδη

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ πτυχή της μελλοντικής λύσης του Κυπριακού είναι από τις κρισιμότερες, επειδή συναρτάται ευθέως προς την πολιτική και άλλη βιωσιμότητα του υπό μετεξέλιξη νέου κράτους. Η οικονομική βιωσιμότητα της νέας Κυπριακής Δημοκρατίας εξαρτάται από την ενοποίηση της οικονομίας, που θα στηριχθεί και στην αναβάθμιση της τ/κ οικονομίας ώστε να εξισωθεί και να συμβαδίζει με εκείνη των ελευθέρων περιοχών. Ρεαλιστικά ομιλούντες, η οικονομική διάσταση του Κυπριακού έπρεπε να αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες για την Κυβέρνηση και τα κόμματα, επειδή αν δεν λειτουργήσει η οικονομία, η οποιαδήποτε πολιτική λύση θα τιναχτεί στον αέρα. Και το νεοσύστατο κράτος θα καταρρεύσει. Είναι ορθή, συνεπώς, η θέση του μ. Τάσσου και του Προέδρου Χριστόφια ότι η αναζητούμενη λύση, βασισμένη στο διεθνές και στο κοινοτικό δίκαιο, πρέπει, εκτός πολλών άλλων, να στηρίζεται σε μία οικονομία, με ένα νόμισμα, το ευρώ, με μια Κεντρική Τράπεζα και ένα υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Διά των συνομιλιών επιχειρείται να δοθεί η εντύπωση ότι περίπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε όλα, στην οικονομία, και απομένουν μόνο λεπτομέρειες. Από την άλλη, τα κόμματα δεν αποδίδουν υψηλή προτεραιότητα στο μέγα αυτό ζήτημα και περιορίζονται σε αναμάσημα γνωστών θέσεων. Ένα βιβλίο, που παρουσιάστηκε την περ. Δευτέρα, στη Λευκωσία, προσφέρει σημαντική τροφή προς μελέτη, σκέψη και αποφάσεις, ώστε να αποφευχθούν σκόπελοι και να εξουδετερωθούν προβλήματα που, αν δεν αντιμετωπισθούν σήμερα, αύριο θα μετατραπούν σε απροσπέλαστους ογκόλιθους. Πρόκειται για το νέο βιβλίο του δρα Χριστόδουλου Κ. Χριστοδούλου, τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, με τίτλο: «Τα Οικονομικά της Ομοσπονδίας, του Σχεδίου Ανάν και του κυοφορούμενου νέου σχεδίου λύσης». Ο Χρ. Χριστοδούλου αναλύει με ενάργεια, γλαφυρότητα και κατανοητή γλώσσα τα οικονομικά όπως αυτά αντιμετωπίζονταν στο απορριφθέν σχέδιο Ανάν και επιμένει στα σημερινά. Ιδιαίτερα στις θέσεις των δύο πλευρών, όπως αυτές κατατέθηκαν στις συνομιλίες.

Ο Χρ. Χριστοδούλου επισημαίνει πως οι θέσεις της ε/κ πλευράς είναι ορθές, διαπνέονται από ορθολογισμό και εδράζονται στα διεθνώς καθιερωμένα και αποδεκτά, στο πλαίσιο μιας λειτουργικής ομοσπονδίας. Αντίθετα, οι τ/κ θέσεις είναι συνομοσπονδιακές και προκλητικά ετεροβαρείς και επαχθείς για την πλευρά μας. Σε μερικές περιπτώσεις, παρατηρεί, οι τ/κ θέσεις είναι χειρότερες από αντίστοιχες πρόνοιες του σχεδίου Ανάν και δεν οδηγούν σε βιώσιμη οικονομία ομοσπόνδου κράτους. Αν οι τ/κ θέσεις υιοθετηθούν θα οδηγηθούμε εκτός ευρωζώνης επειδή δεν θα ικανοποιούσαμε τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Εξάλλου, οι προτεινόμενες παραχωρήσεις προς την Τουρκία θα καθιστούσαν την Κύπρο πολιτειακό προτεκτοράτο της και οικονομικό της όμηρο. Η τ/κ πλευρά δεν δέχεται την άμεση εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της ενιαίας αγοράς - διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίου, προσώπων. Απαιτεί να ισχύσουν μεταβατικές διατάξεις απροσδιόριστης διάρκειας αλλά την ίδια στιγμή να λειτουργήσουν προνομιακά για την Τουρκία!

Ο Χρ. Χριστοδούλου αναλύει με δωρική λιτότητα και κατανοητή γλώσσα όλες τις πτυχές της οικονομικής διάστασης του Κυπριακού. Το βιβλίο του είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για κατανόηση των οικονομικών πτυχών του προβλήματος. Έχουμε την άποψη ότι σε μια μελλοντική ανάλυση των οικονομικών παραμέτρων πρέπει να παραλληλίσει και να συγκρίνει την περίπτωση της οικονομικής ενοποίησης της Γερμανίας με αυτήν της Κύπρου. Θα εξαχθούν χρησιμότατα συμπεράσματα και διδάγματα.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Σημερινή", 5/11/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου